This object is in archive! 

[CZ] levný telefon na Locus

Josef Žajdlík shared this question 7 years ago
Answered

Asi na help desk toto téma úplně nepatří, ale protože nevím kde se zeptat, zkusím to tady. Na Xperii M mi zřejmě odešel GPS modul a tak hledám nějaký levný telefon na provozování Locusu. Provozoval bych ho bez SIM a asi jedinou aplikací by byl Locus nejlépe s přístupem k síti přes WiFi. Levných telefonů je celá řada, ale je těžké zjistit jak jsou na tom se spolehlivostí GPS. Mohl by mi někdo doporučit telefon řekněme do 3000 Kč.?

Replies (4)

photo
1

Zdravím Josefe,

nevím, zda se tady někdo ozve s vlastními zkušenostmi, na toto je přeci jen lepší nějaká specializovaná web stránka/fórum zaměřená na telefony jako takové, třeba zrovna české androidforum.cz .


Já osobně praktickou zkušenost mám pouze s jedním starším Huawei, který jsem kupoval na Aukru za necelé tři tisíce před nějakými dvěmi roky a stále slouží obstojně a GPS bez závad, nicméně výkonostně na Locus už trošku ztrácí dech.


Nikdy jsem nicméně problémy s GPS jako takovou neměl i přes to, kolikrát jsem všudemožně četl o problémech s příjmem signálu atd. Zdá se to být dost individuální, nicméně z množství supportu na toto téma, je zřejmé že novější telefony neduhy s GPS trpí méně a méně. Pokud tedy, tak bych doporušil něco novějšího alespoň s Androidem 5+ a raději střídmější rozlišení displeje (ideálně tak 1280x800), než ty šílená numera, kde pak bohužel spousta kvalitních map ztráci na použitelnosti. Tak asi tak za mě ...

photo
1

Díky Menione za praktickou radu. Bazarový telefon asi vyhraje, zkusím třeba ten Huawei.

photo
1

Ahoj, jako levné řešení bych ti doporučil Xiaomi Redmi 3 (tu základní verzi). Pokud by jsi akceptoval koupi přímo v Číně s cenou by jsi se dostal lehce nad 3000. Z vlasntí zkušenosti má telefon pro provozování Locusu výborné předpoklady - skoro okamžitý fix do pár vteřin, přesná GPS (+Baidou, +Glonass), dlouhá výdrž baterie a slot na SD kartu takže nejsi limitován počtem a velikostí map. I těch 16 GB v základu je na mapy dostatečných pokud nechceš telefon používat ještě k dalším účelům. Nechybí ani HW kompas ale občas se zmate a potřebuje zkalibrovat, s tímto neduhem jsem se ale setkal i u předchozího telefonu.

photo
1

Na Xiaomi jsem též slyšel chválu a zdá se že Bucky Kid s ním má celkem i zkušenost. Podpora nejen americké GPS ale i Glonassu je určitě velká výhoda, to jsem zapoměl zmínit jako celkem důležité kritérium. Zdá se že nový se dá koupit pod 4 tis. , bazarový pak i o něco méně. A recenze vypadá na první pohled též ok: https://www.svetandroida.cz/telefon-xiaomi-redmi-3-recenze-201602


Nicméně zajímavé pro mě je, proč chceš vlastně mít telefon jen na Locus a ne jako svůj hlavní telefon? Že by iOS? :)

photo
1

Mít jako hlavní hloupý telefon s dlouhou vydrzi baterky ma taky neco do sebe...

photo
1

Svým způsobem ano. Ale jsem si jist, že osobně bych permanentně nechával chytře ten chytrý doma (zapoměl bych). U tebe tenhle systém funguje? ;)

photo
1

Ten důvod je (byl) úplně jiný. Na mé služební Xperii mi totiž přestala fungovat GPSka. Bylo to po příjezdu z cyklopouti do Krakowa, kdy jsem 10 dnů telefon používal velmi intenzivně k navádění po trati. Bylo to celé dny opékání na sluníčku a tak jsem předpokládal, že prostě odešel GPS modul, který u Mka nikdy moc kvalitní nebyl. Telefon je to ale služební a používat ho musím. Napřed jsem zkusil obnovit celý telefon ze zálohy v Sony PC Companion, ale to nepomohlo. Takže jsem začal uvažovat o doplnění nějakým levným telefonem určeným jen pro provoz Locusu. Včera večer se mi ale podařilo problém vyřešit. Android si totiž doma po připojení k WiFi nainstaloval aktualizace Google a Sony Acount Manageru. Ty jsem odinstaloval, což nepomohlo, ale kupodivu pomohlo jejich nové nainstalování. Takže se toto téma může uzavřít, děkuji všem za rady.

PS: uvažoval jsem i o externím BT GPS modulu, ten by možná vyřešil i vypadávání GPS signálu u Mka. No ale když to začalo zase fungovat... V každém případě se příležitostně zkusím po bazarech podívat po nějakém tom starším Huavei nebo Redmi 3. Na vícedenních akcích dostává ten telefon docela zabrat.

photo
1

Já neříkám, že jej používám. Nemem 2 telefony. Ale občas si říkám, že by se hodil, když dochází bateka, a zapomněl jsem si vzít powerbanku.

Při 2-3 týdenním přechodu hor by se treba nejaka hloupa spolehliva Nokia + smartphone v Airplane modu na navigaci docela hodily. ( anebo sebou nosit skladaci solarni panel )

Replies have been locked on this page!