This object is in archive! 

[CZ] Stažení LoMaps z obchodu rovnou na SD kartu

j.ur.a shared this question 6 years ago
Answered

Prolezl jsem fórum a podobnou odpověď nenašel, tak prosím o radu. Chtěl jsem si stáhnout LoMaps z obchodu, ale mám problém s tím, že se mapa nestáhne, protože v telefonu není dost místa. A více místa v interní paměti bohužel nedokážu uvolnit. Dá se někde přenastavit, kam se mapa z obchodu stáhne? Potřeboval bych jí uložit rovnou na SD kartu, kde mám místa dost. Zkoušel jsem prolézt nastavení Locusu, ale vhodné nastavení jsem nenašel.

Samsung Galaxy S4mini (GT-i9195), Android 4.4.2, Locus 3.24.1

Díky Jura

Replies (8)

photo
1

Zdravím Juro,


jde to bohužel pouze v případě vektorových map Asamm LoMaps. Pokud stahujete rastrové mapy, třeba od SHOCartu, ty Locus na SD kartu nezapíše, jelikož to počínaje Androidem 4.4.4. není možné. Více info je zde: http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=cz:manual:faq:how_to_maps_sdcard

photo
1

Díky moc za radu, ale nefunguje to. Když jsem přenastavil složku pro vektorové mapy, tak mi Locus při pokusu o stažení LoMaps napsal, že se zadanou složkou na SD kartě nemůže manipulovat a stahování se ukončilo. Mapa naštěstí není tak moc velká a podařilo se mi uvolnit trochu místa v interní paměti, tak jí stáhnu klasickým způsobem a přesunu na SD kartu manuálně.

photo
1

Dobrý den,

pravdepodobně chyba v komunikaci ve vývojovém týmu.

Hodně zjednodušeně vztaženo pro Locus Map aplikaci:

  • do Androidu 4.4, aplikace mohli bez problému zapisovat na SD kartu
  • na Androidu 4.4, Locus Map nemůže vůbec zapisovat na SD kartu
  • od Android 5.0, lze adresáře pro zálohu, vektorové mapy ( LoMapy ) a výšková data přes nastavení nastavit na SD kartu a Locusu umožnit zápis.


Pro vás jsou tedy jen dvě možnosti:

- ponechat vše na interní paměti s tím, že stažené rastrové a vektorové mapy lze přesunou na SD kartu ručně a do Locusu Map pak přidat přes Externí mapy. Tedy to samé jako je v manuálu popsané pro rastrové mapy ( http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=cz:manual:faq:use_sdcard_on_kitkat#rastrove_mapy ), jen to aplikovat i na vektorové mapy ( LoMapy ).

A nebo druhá možnost, komplet přesunout Locus Map do privátního adresáře na SD kartu, viz. postup zde: http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=cz:manual:faq:use_sdcard_on_kitkat#locus_kompletne_na_sd_karte

Snad jsem vám odpověděl, případně se ptejte. A Michale prosím o doladění manuálu dle mého popisu, děkuji.

photo
1

Menione, díky za odpověď. Vyřešil jsem to tak, jak jsem napsal v posledním příspěvku (což odpovídá tvé první možnosti). Přesunout celý Locus na SD kartu se mi nechce, kvůli poznámce v manuálu, že je pak Locus výrazně pomalejší.

Jen ještě dotaz: je normální, že se LoMaps viditelně pomaleji načítají než mapy Shocard? Oboje v ofline režimu a uložené ve stejné složce na SD kartě. Bude to tím, že LoMaps jsou vektorové mapy a Shocard rastrové?

Ta "pomalost" není žádná tragédie ani překážka, jen že jsem si toho všiml.

photo
1

Za málo.

Já jsem se právě nad tou poznámkou o pomalosti musel chvíli zamyslet. Nejsme si jist odkud kolega čerpal, jestli z vlastní zkušenosti či z poznámek ode mě. Pomalejší Locus bude, tedy načítání dat, nicméně to slovo výrazně bude hodně záviset na kvalitě SD karty. V případě karet s Class 10, bych se výrazné pomalosti nebál. Rychlost pak bude značně závislá na výpočetním výkonu telefonu a karta by již nemusela být tím hlavním "zpomalovačem". Nicméně můžete zkusit sám porovnat LoMapy na SD kartě a v interní paměti.


Jinak potvrzuji, že LoMapy budou pomalejší než klasické rastrové mapy. Je to daň za to, že se vše vykresluje ze surových dat, tedy je tam o několik kroků práce více. Druhou, ne hned patrnou nevýhodou bude o něco vyšší spotřeba baterie. Na druhou stranu, mapy svou velikostí, úrovní detailu a i možností měnit jednoduše vzhled, věřím že tyto nedostatky bohatě kompenzují. Spolu s offline adresami a offline body zájmu pak už není vůbec co řešit :).

photo
1

Kartu mám Samsung Class 10, takže by to mělo být v pohodě. Nicméně vycházel jsem z informací v manuálu. Momentálně to mám tak, že mám Locus v interní paměti a mapy na kartě a je to docela v pohodě. Nemá cenu do toho teď zasahovat, když to funguje.

LoMapy mě zaujaly právě tím, že jsou podrobnější, umí se změnit podle použití (turistika, cyklo...) a i vypadají lépe než ty Shocard. Navíc jsem si je stáhnul zdarma v rámci dárku po zakoupení Locusu Pro. To že jsou trošku pomalejší není žádná překážka a v praxi mě to nijak nebrzdí. Mírně vyšší spotřeba baterky bude možná trošku větší problém, protože s kapacitou se často dostávám na hranici umrtvení telefonu. Uvažuju ale o nákupu powerbanky, takže se to tím vyřeší. Jak říkáš klady převažují nad zápory.

Takže díky za dobrou práci a kvalitní podporu.

photo
1

@j.ur.a: omlouvám se, přehlédl jsem verzi Vašeho Androida

@Menion: manuál opraven a doplněn

photo
2

Michale, nic se neděje. Vyřešeno. Díky.

Replies have been locked on this page!