This object is in archive! 

[CZ] Pridavani prujezdnich bodu pri zapnute navigaci

Martin Hanzalek shared this question 6 years ago
Answered

Dobry den,


zajimalo by me, zda je mozne interaktivne menit navigacni trasu. Tj. zadam si navigovat z bodu A do bodu B, Locus mi spocita trasu a prepne se do rezimu 'navigace'. Na mape ale pak treba vidim, ze trasa nevede uplne kudy bych potreboval, a chci ji manualne upravit. Nejlepe tak, ze vyberu v mape primo bod a udelam nejakou akci 'pridat jako prujezdni bod'. Nyni tam podle meho nic takoveho neni, a nebo je tezke funkci dohledat. Slo by to pridat?


Vim, ze je tam moznost pridat prujezdni body do navigace 'predem' – ve chvili, kdyz si volim bod startu a cile. Ale v tu chvili jeste nevim, co mi navigace vypocita za trasu, a zda tedy budu potrebovat trasu upravit. Tento pristup je tedy pro upravy trasy krajne nevhodny – znamena zkusit navigaci, zjistit, ze trasa nevyhovuje, zadat novou navigaci s prujezdnim bodem… zjistit ze to stale neni ono… a iterovat dal a dal.


Diky za odpoved, zda je tento problem nejak resitelny. Bylo by to moc fajn, zvlast pri navigaci pri cyklistice trasa obcas neni optimalni a clovek ji chce trochu 'ohnout'.


Martin.

Replies (3)

photo
1

Bylo by to mnohem jednodušší, kdyby Locus měl vlastní interní navigaci. Ale nemá. Takže musí navigační službě nějak šetrně sdělit, že vše musí spočítat znovu. Většina navigačních služeb nepodporuje průjezdní body, tak je Locus volá navickrát po částech.

Když víš, kudy trasu potřebuješ, proč mu to neříct hned nazačátku ? Trasa až s 10 průjezdními body se volí v Locusu pro BRouter velmi snadno interaktivně. A nejlepší je používat takový profil, který se rozhoduje tak, jako Ty. Samozřejmě BRouter nemůže uhádnout specifické důvody, proč uživatel chce jet konkrétně tudy.

photo
1

Dobrý den Martine,

Libor má do jisté míry pravdu, nicméně z uživatelského úhlu pohledu má přidávání průjezdních bodů během navigace nebo "ohýbání" nabízené trasy určitě smysl. Na našem helpdesku již tento nápad je, tak hlasujte: http://help.locusmap.eu/topic/recalculatereroute-navigation-with-addremove-route-points.

photo
1

Souhlasím, že smysl to má. :-)Další možnost je, trasu si pro cyklistiku interaktivně připravit třeba na https://brouter.damsy.net , stahnout si GPS soubor s trasou a nechat se navigovat podél ní. Web funguje i na hlavních mobilních prohlížečích, třeba na tabletu, i když na telefonu s malým rozlišením to nebude ono. Vhodné navigační profily respektující preference cyklisty lze najít bud na daném webu, nebo na https://github.com/poutnikl/Brouter-profiles

photo
1

Proc muto nerict hned na zacatku – protoze nevis, kudy te navigace protahne. Casto vis, ze nekudy jet nechces (jsou tam treba kopce), ale chces pouzit navigaci. Takze zadas bod start/cil, kouknes na to, kudy te to tahne, a pak trasu lehce poupravis pridanim pripadnych dalsich bodu. Nechces to delat predem. Jen tehdy, kdyz je to potreba. Jasne, ze se to da zadat predem, ale je to strasne spatna usability. Treba google i seznam.cz to umi jednoduse – zadas trasu, pak si ji upravujes.

photo
1

No, pro mě je jednodušší sáhnout po takovém profilu, který mě nepovede trasou, kterou nechci. :-P Delší a/nebo složitější trasy si vytvořím jako GPX(BRouter) nebo uložím do DB ( Mapquest auto), ke kterým se mohu během cesty vždy vracet a nemusím to znovu počítat.


Ale souhlasím, že to může být užitečná funkce.

Replies have been locked on this page!