This object is in archive! 

[CZ] Využití měření k objížďkám

Josef Žajdlík shared this question 6 years ago
Answered

Dnes po cestě mě napadlo, že nebylo špatné kdyby do Locusu šla nějak po cestě jednoduše zadat při navigaci uzavírka silnice. V Igo se to zadávalo pomocí délky uzavírky. V Locusu by se na to ale dala docela šikovně využít funkce měření vzdálenosti dvěma prsty. Tak se chci zeptat, jestli je něco takového vůbec reálné, ať nerozšiřuji zbytečně už tak dost přebujelé množství "nápadů".

Replies (3)

photo
1

Zdravím,

tady je bohužel trošku jiný problém. Kromě BRouteru, žádná z navigačních systémů nepobírá něco jako "tudy ne".


Nicméně BRouter má tzv "nogo" kružnice tedy místa o určitém poloměru, kterým se má během výpočtu vyhnout a to je určitě něco co bych velmi rád do Locusu dodělal. Takže snad na to přijde řada co nevidět :).

photo
1

Pripajam sa k poziadavke na funkciu - vuhnut sa bodu na trase. Vyuzitie typicky pri obchadzkach ale aj pri planovani beznej trasy ak nechcem prechadzet cez konkretne miesto.

Dakujem ;-)

photo
1

V poslední verzi už by tohle mělo fungovat pro BRouter a online GraphHopper. Je třeba využít plánovač trasy a v levém menu je možnost dát na mapu tzn. NOO point. Zatím je to dost v test režimu, nicméně funkční to je a i celkem pěkně užitečné jak jsem zjistil :).

photo
1

Ono i do teď to šlo používat, třebaže asi méně komfortně, pojmenoval-li se v Locusu bod "nogoN jméno bodu" kde nogo musí být malým a N je poloměr kruhu, implicitně 20m. Měl jsem na nogo body extra Nogopoints složku.

photo
1

Ano šlo, Michal k tomu psal i manuál zde: http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=cz:manual:user_guide:tracks:planning:brouter , nicméně snaha je přeci jen o trošku jednodušší přístup :).

photo
1

Díky Menione, všiml jsem si toho v betě. Zatím jsem to testoval jen teoreticky, neb jsem věrný Broutheru.

Nicméně mám několik poznámek a dotazů. Myslel jsem původně, že NOGO bude platný jen pro plánování jedné trasy, ale vypadá to na trvalé umístění což je OK. Otázka je: budou NOGO funkční i když se spustí navigace mimo plánovač přímo z mapy přes ikonu "Navigovat do"? Pokud ne, je to velká škoda. Pokud ano, měly by být NOGO oblasti nějak zobrazeny na mapě protože to bude vypadat zvláštně když Tě navigace povede oklikou a ty už si nebudeš pamatovat, žes tam dal někdy NOGO.

No a ještě bych měl prosbu na vylepšení NOGO. Bylo by super, kdyby se dala vymezit jejich platnost od-do. Tak by se daly NOGO využít třeba při uzavírkách silnic, cyklostezek apod.

photo
1

Zatím ( stav v poslední verzi )


  • jsou platné i během klasické "navigovat do"
  • jsou vidět během navigace na mapě
  • platnost je zajímavá, moc ještě nevím jak udělat nějakou práci s nimi/správu atd, nicméně dobrý nápad, promyslím, díky

photo
1

Sám pro sebe si dočasné nogo body pojmenovávám třeba "nogo100 171130 Krenova xx" ve smyslu že Křenová ulice je uzavřena do konce listopadu ( xx je blizsi urceni mista ). Datum dávam jako první, protože konec delších názvů se častp schovává a ztrácím přehled. Pak snadno uvidím že nogo bod je po expiraci a smažu ho.


Betu netestuji, takže zatím jen doufám, že je nový systém kompatibilní s původními BRouter nogo body (když funguje i pro GH), takže např. generovnání trasy přímo BRouterem je bude brát též v úvahu.

photo
1

To jsou Menione skvělé zprávy, teď ještě nějak přimět programátora Broutheru aby vydal novou verzi, která bude NOGO z Locusu podporovat protože mě to s verzí 1.4.8 tedy nejde, viz příloha.

Co se týká správy NOGO bodů, osobně bych doporučil využít složku NOGO v Data/Body. Nakonec ve výsledku NOGO jsou stejně jen trochu modifikované body. Tak by to bylo docela přehledné.

Jinak jen pro zajímavost, nápad s platností NOGO není můj, ale vyšel jsem z funkce stařičkého IGO8 s nějakou nástavbou. Tam to bylo dokonce tak promakané, že bylo možné definovat dny v týdnu a hodiny. Což bylo kvůli trajektům, které jezdí jen o víkendu a v určitou hodinu. Myslím ale, že tak daleko v Locusu rozhodně zacházet nemusíme.

photo
1

Josefe

Ja som to tu včera čítal a hneď skúsil.

U mňa to funguje. Manuálne vytvorený bod nogoXX.

Tu priamu funkciu že pridať niekde cez ľavé menu som nepochopil ani to menu nenašiel čo tu spomínal Menion.

Edit:

Pozerám ten Tvoj screen a to okno že "plánovač trasy" som v živote nevidel v Locuse. Tam niekde bude asi aj to ľavé menu.

Teraz som to hľadal ten plánovač a nenašiel.

Ja cesty trasy robím cez ikonu pridať novú trasu a meranie.

photo
1

No ale manuálně vytvořený bod nogoXX je původní způsob BRouteru, který funguje od nepaměti. BRouter hledá v databázi LocusMap/OSMAnd/OruxMaps body pojmenované nogo[XX [jmeno bodu]] a použije je jako nogo body.

Nová funkce je, jestli to chápu dobře, zatím jen v beta verzi, pokud nemáš ( já taky ne. GPS v me dosluhující Sony Xperia M Dual ted moc na navigaci nepouzivam, jen na orientaci protoze už fakt dost zlobí. Je čas koupit neěco nového. )

photo
1

Libor

Ta funkcia nogo je super. Bohužiaľ som sa o nej dočítal až tu včera.

photo
1

Přesně jak píše Libor, je to jen v betě. Tam je menu a dá se vybrat funkce "T:add blocked NOGO area". Zřejmě to ale není plně kompatibilní s původní funkcí NOGO z Brouteru protože to zatím nefunguje - viz scr v mém příspěvku výše. Ten červený kruh na SCR právě ukazuje NOGO oblast. Někde jsem viděl, že se to dá zprovoznit s novou betou Brouteru, ale tu nemám.

photo
1

JJ kluci dík

Ja už se lek že sem neco propasl 😄

photo
2

Jop, je třeba:

- poslední Beta Locusu

- nová Beta BRouteru ( ke stažení Beta co mi poslal Arndt: http://forum.locusmap.eu/index.php?topic=5827.msg48804#msg48804 )

- případně to funguje i s Online GraphHopperem

photo
1

Ještě bych měl poznámku, sice to sem úplně nepatří, ale snad Menion promine. NOGO se dají uplatnit i u webového plánovače Brouteru http://brouter.de/brouter-web/ (černý puntík). Plánování je to přeci jen na velké obrazovce mnohem pohodlnější a dá se experimentovat s profilem pro výpočet.PS: Díky Menione, beta Brouteru stažena.

photo
1

I would add, that for tablet and big phone users, there may be preferred http://brouter.damsy.net as its beta brouter web deployment is more friendly toward browsers on mobile platforms.

photo
1

V nové verzi existuje možnost vyhnout se při navigaci části cesty. Skvělá práce, díky Menione.

photo
1

Za málo, já díky. Myslím že nápad na nastavení časového omezení a výběr na co bude Nogo platit (auto, kolo, pěší) pramení od tebe ;).

Replies have been locked on this page!