This object is in archive! 

[CZ] Zobrazení sklonu svahů je jíné, než u konkurenčních aplikací

Vítězslav Šrek shared this problem 5 years ago
Solved

Dobrý den,

všiml jsem si rozdílného zobrazení sklonu svahu (funkce stíhnování mapy) mezi Locusem a jinými aplikacemi. V příloze zasílám pro srovnání výsek z mapy z Locusu a z aplikace od rakouského Aplenvereinu - souřadnice 47.7698544N, 14.3202586E. Z jara jsem se na této souřadnici opravdu fyzicky nacházel a sklon žlabu byl max. 30°. Dle hrubého měření na mapy.cz je sklon přibližně 32°. Locus v tomto místě však ukazuje sklon přes 40°.

Je možné, že je v Locusu výpočet sklonu špatně nadefinován?

Předem Vám děkuji za odpověď. S přáním pěkného dne, V. Šrek

Replies (6)

photo
1

Zdravím Vítězslave,

dívám se na vámi vuáděnou polohu a na mé mapě to aktuálně vypadá takto:

/lggXoUGZpDgAAAABJRU5ErkJggg==

Kolega který se u nás stará o mapy a výšková data, vím že neustále hledá nové zdroje a výšková data se snaží zpřesnit. Je tedy možné, že máte stažené LoMapy Rakouska již delší dobu a tedy i výšková data mohou být dost zastaralá?

Jestli můžete, zkuste:

  1. ručně smazat celý adresář Locus/data/srtm . Tím se vymažou veškerá stažená výšková data
  2. otevřete Locus Store, najděte LoMapu Rakouska a v jejím detailu klikněte na ikonu stažení výškových dat. Tím by vám měl Locus stáhnout poslední výšková data co jsou k mání. Po stažení (průběh by měl být vidět na mapě vlevo nahoře v notifikačním centru) raději restartujte aplikaci a zkuste stínování znovu, zda to pomůže.
  3. pokud jste zběhlý v práci se soubory, raději ještě smažte adresář "Locus\cache\map\shader\", kde by mohly být nakešovaná některá data a nová výšková data by pak nemusela způsobit kýženou změnu.

Dejte vědět zda jste pořídil. A trošku omluva za komplikovanější systém aktualizace výškových dat. Další věc co zlepšit :). Díky za pochopení.

Jiří M. aka Menion

photo
1

Zdravím Jirko,

děkuji za tak rychlou odpověď :) Měl jste pravdu, mapu i vyšková data jsem stahoval asi v roce 2015. Vše jsem dle instrukcí provedl a obraz vypadá stejně jako u vás - viz příloha. Stejně ale musím říci, že se vystínování mapy má aplikace Alpenvereinu o něco lepší, resp. věrohodnější - v dané oblasti (Hoher Nock) jsem byl již nesčetněkrát. Pro plánování skialpové či vysokohorské túry bych tedy asi sáhnul spíše po aplikaci konkurence, ač nerad - s vaší aplikací jsem totiž jinak nadmíru spokojen, odvádíte výbornou práci! :)

Šlo by stínování v Locusu upravit, nebo je prostě rozdíl v mapových podkladech?

Jak bude stínování vypadat, pokud si stáhnu do Locusu pro tuto oblast mapu od firmy KOMPASS - Nationalpark Kalkalpen? Jsou zde výšková data stejná?

Díky, zdraví Víťa

photo
1

Zdravím Vítezslave,

takže aktualizace dat pomohla do stavu jaký mám já, perfekt.

Další vylepšení se obávám bude trošku problém. Věřím, že chytřější hlavy vymysleli hezčí výsledky stínování svahů, nicméně stínování poskytované Alpenvereinem má jednu zásadní výhodu. Jejich mapy jsou již předpřipravené, tzn. mohli investovat větší výpočetní serverový výkon pro vykreslení co nejkvalitnějšího výsledku. V Locusu je stínování kreslené za běhu z výškových dat.

Mohl bych též změnit stínování na 2x vyšší rozlišení, ale bohužel by tím značně utrpěla rychlost vykreslování a i baterie. To co je v Locusu je z mého pohledu rozumný kompromis, kdy vykreslování mapy je stále ještě použitelné a kvalita tolik neutrpěla. Bohužel, tady zatím nepomohu.

Pokud si stáhnete mapu od Kompassu, výsledek bude naprosto identický. Stínování je opravdu dělané jen z výškových dat a je zcela nezávislé na použitém druhu podkladové mapy.

---

Možná ještě dotaz na kolegu Petra, zda má po ruce 1' výšková data dané oblasti (která jsou o něco detailější než ta která Locus Map automaticky stahuje) a jestli by mohl zkusit toto stínování sklonů s detailnějšími daty, jestli by to udělalo nějaký rozdíl. Díky Peťo.

Jiří M. aka Menion

photo
1

Dobrý den,

úvodem doplním, že výšková data pro Rakousko byla právě včera aktualizována. Vychází z přesných lidarových měření, které publikují správy jednotlivých Rakouských regionů.

V příloze připojuji jak 3'' data, které Locus běžně stahuje, tak i screenshot sklonů z 1'' dat, které jsou víceméně 3x podrobnější než 3'' data.

S pozdravem

Petr V.

photo
1

Díky Petře,

rozdíl je při porovnání i celkem značný, překvapivě. Nevím zda taková kvalita svahů by pro vás byla dostatčná. Pokud ano, můžeme dodat tyhle detailnější (ale o dost větší) výškové soubory.

Nicméně "dokonalé" zobrazení svahů ala Alpeneverein, to bohužel. Díky za pochopení.


Jiří M. aka Menion

photo
1

Dobrý den,

jen doplním, že pokud byste měl zájem o tyto podrobná výšková data je možné je stáhnout z https://drive.google.com/drive/folders/0BxphPoRgwhnoQ0NJdTlTTzNzRDQ

Následně je potřeba jednotlivé soubory rozbalit a nahrát do složky /Locus/data/srtm

Petr V.

Replies have been locked on this page!