This object is in archive! 

Zobrazení oblastí na mapě

Daniel Grym shared this question 2 years ago
Answered

Zdravím,

nešlo by do LoMaps začlenit vrstvu zobrazující chráněné krajinné oblasti? Když už se jedná o turistickou mapu...

Prozatím musím používat konkurenci a specificky se ptát na konkrétní typ oblasti. Pokud hledám třeba národní park, navazující chráněná krajinná oblast se neukáže.


Nejsnazší způsob by byl třeba výběrový překryv jako u katastrálních map WMS.


(NP) národní park

(CHKO) chráněná krajinná oblast

(NPR) národní přírodní rezervace

(NPP) národní přírodní památka

(PR) přírodní rezervace

(PP) přírodní památka


Tyto položky vybrat buď selektivně nebo všechny najednou.

Replies (8)

photo
1

Dobrý den,


pokud vyhledáte v Locus Map například zmíněnou CHKO Šumava, tak Locus hranice zobrazí - viz přiložený screenshot.

Hranice jsou též zobrazeny přímo v mapě. Oblasti, ale nejsou cíleně zvýrazněny (při větším přiblížení), aby nesnižovaly čitelnost mapy.


V nabídce WMS služeb je i "Cenia Chranena Uzemi". Pokud přidáte tuto WMS, změňte prosím v levém WMS panelu CRS84 na EPSG:5514


Děkuji

Petr Voldán

photo
1

Dobrý den,

v Locusu prostě CHKO nevidím... 😢

photo
1

Ve WMS nemám položku chráněná území a ani nejsou v mapě hranice těchto oblastí při jakémkoli zvětšení.

photo
1

Nedařilo se mi přidat screen z mobilu. Na obr. je dělící čarou žlutá silnice. Vlevo je NP Šumava, vpravo CHKO Šumava. Ani jedno na mapě nevidím... 😢

photo
1

Mou snahou je zobrazit chráněná území v Locusu jako zde letové koridory.

photo
1

Koukám, že se status dotazu změnil na "zodpovězeno". Ale já vůbec odpověď nedostal... 😢

photo
1

Mhmmm... žádná odpověď. Chápu...

photo
1

You have received an answer. But you wrote more questions. You will get more answers. You just have to wait a little. There are also other people and other work. The questions are checked and answered once every day. There are also questions that are already answered or completed. Whenever there is a new comment.

Which map do you use for the search.

photo
1

I received an answer that does not solve my problem. No answer gave me a solution. I use the map LoMaps as already mentioned. Due to the Czech origin of the application, I would welcome the Czech answer ...

photo
1

Dobrý den,

připravil jsem krátké video, jak přidat zmíněnou WMS službu. Samotné šrafování ploch chráněných území je poměrně nevýrazné, ale bohužel tento styl je definován WMS službou. Video k dispozici

https://drive.google.com/file/d/12zwO142GOC9QXDjIjVIGKAwPX10Dw5FX/view?usp=sharing


Zvýraznění vyhledaného CHKO Šumava (viz screenshotu v minulé zprávě) je k dispozici v aplikaci Locus Map 4 Omlouvám se, neuvědomil jsem si, že používáte LocusMap PRO.


Děkuji

Petr Voldán

photo
1

Je mi líto... stále nevidím chráněné oblasti... :(

photo
1

Dobrý den,

na Vašem posledním screenshotu, ale jsou viditelné zvýrazněné zeleně šrafované oblasti, které mají reprezentovat chráněná území. Nicméně přidali jsme do WMS služeb novou službu "Chráněná území" od agentury ochrany přírody.

Menu > Mapy > WMS/WMTS > PLUS > vyhledat "Chraněná území" > vrstvu vyberte a opět změňte CRS84 na EPSG:5514. Více viz přiložené screenshots


Děkuji

Petr Voldán

photo
1

Dobrý den,

mockrát děkuji za odpověď. Nakonec se mi tak nějak podařilo zobrazit chráněná území.


Bohužel tento model jako je na Vašem screenu 01 je prakticky nepoužitelný, protože není zelené šrafování na zeleném podkladu prakticky vidět. Současně při zvětšení obrazu se překreslí a znovu zjemní, takže je stále téměř neviditelné.


Naproti tomu na screenu 04 je oblast dostatečně výrazná, bohužel u mne se mi nedaří takto oblast vůbec zobrazit.


Mapa WMS Chráněná území mi v Locusu nefunguje. Na ploše v mapě se zobrazí načítám, ale oblast se nevykreslí i při přepnutí na EPSG:5514. Jediná vykreslená mapa je původně použitá cenia_chranena_uzemi, ale jak již bylo dříve uvedeno, značně nevýrazně.


Dále jsem na pochybách ohledně zdrojů daných map. Pro srovnání přikládám screen z Locusu s mapou Cenia - celá oblast je prezentována jako jakási chráněná oblast, všechna místa na mapě se hlásí také jako Český kras, což v případě Prahy asi nebude uplně reálné. Nevím o tom, že bych bydlel v chráněné krajinné oblasti.

Další screen je z Mapy.cz, kde je hranice PP vytyčena středem pole a podle digitálního registru ÚSOP pole ani přilehlé lesy do chráněné oblasti nespadají vůbec.


Která mapa je tedy správná?


Dále přikládám vzhled letecké mapy, podle které bych si představoval vytýčení chráněných oblastí tak, aby byly jasně viditelné. S ohledem na zapnutí/vypnutí překryvu WMS v Locusu by takto výrazné zobrazení rozhodně nebylo na škodu.


No a nakonec seznam WMS map tak, jak jej vidím v Locusu já. Mapa gis.nature.cz se mi nezobrazuje ani po přepínání na EPSG:5514.


Daniel Grym

Files: maps.png
photo
1

Dobrý den,

WMS služba od Cenia i Nature.cz se skládá z několika vrstev. Možná, že v okolí bydliště vidíte území s určitým statusem, dle kategorizace od Cenia. Locus pouze zobrazuje data z WMS Služby mohu Vás pouze odkázat na správce služby, který by měl poskytnout více informací o jednotlivých územích. Případně využijte ikonku WMS s terčíkem, která zobrazí informace o daném objektu pod středovým kurzorem (pokud tyto informace služba nabízí)


Nicméně z mého pohledu WMS Nature.cz funguje korektně. Zkuste mě prosím nahrát postup, kterým mapu přidáte/zobrazíte. Mohu Vám doporučit aplikaci https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hecorat.screenrecorder.free


Děkuji

Petr Voldán

photo
1

Dobrý den,

děkuji za info.

Bohužel WMS mapa Cenia přestala dnes fungovat. I tak ukazovala všude po Praze pod terčem poznámku "Český kras". Z důvodu nefunkčnosti této mapy to nemohu nasimulovat.


Ohledně Nature.cz a katastrální mapy přikládám video, jak vyvolávám WMS vrstvy. Ta od Nature prostě není vidět. Že WMS jinak fungují dokládá katastrální mapa. Ve screenu je chyba ohledně Cenia WMS mapy.


I tak je mrzuté, že tyto překryvy nefungují offline. Celou dekádu hledám nějaké offline řešení, protože v terénu již bývá síť nedostupná nebo se načítá velmi zdlouhavě. S ohledem třeba na Geocaching nebo letecké aktivity bych toto uvítal offline.


Pokud mi doporučíte nový Locus 4, pak bohužel k němu nepřejdu. Mrzí (a nejen) mne přechod na systém výpalného a zejména likvidace tolik funkčního GUI, které v nové verzi není. Síťovými službami, které v terénu jsou stejně nedostupné a já je ani nevyužiji se to neomluví.


https://ulozto.cz/file/6c7MDrgi8luy/wms-avi#!ZGMvLwR2ZwD2ZJSwLwL1Amp2MGp2Z3y1oQumAzL2ET9gpmyyZD==

photo
1

Dobrý den,

Cenia - služba mě momentálně funguje. Možná nějaký dočasný výpadek.


Děkuji za video - zkustil byste se prosím oddálit na celou ČR nebo do oblasti CHKO. Zdá se, že plochou jsou vykreslené pouze CHKO nebo NP

Locus Map 4 - LocusMap PRO bude nadále k dispozici a můžete jej nadále používat. Locus Map 4 je jediná cesta, jak se posunout dál a nabídnout funkce, které jsou uživateli nejvíce žádané. Ostatně o důvodech bylo zde na help desku nebo na našem blogu sepsáno několik článků.

Offline řešení - zdá se, že data od Nature.cz lze stáhnout ve formátu KML. Locus podporuje KML a data tak můžete naimportovat. CHKO lze stáhnout z https://gis-aopkcr.opendata.arcgis.com/datasets/494d6b3749444f74ad4f556f67c2db77_0/explore?location=49.841600%2C15.479200%2C2.22

Rozcestník pro ostatní dostupné datasety https://data.nature.cz

S pozdravem

Petr Voldán

photo
1

Dobrý den,

Níže uvádím screen z Locusu 4. V březnu t.r. jsem vedl delší debatu s Menionem, kdy jsem kritizoval funkce a obchodní model Locusu 4. Přikládám screen zničeného GUI v Locusu 4. Nesjednocené barvy, nečitelnost prvků, nemožnost rozvrhnout si GUI jak já potřebuji jako v Locusu 3.x. Proč jsou tlačítka pozice a +/- mimo lištu a nejsou správně barevná? Bohužel toto mne mimo obchodního modelu odrazuje od nového Locusu.


Nicméně...


Chtěl bych Vám touto cestou VELMI poděkovat. Zřejmě export KML je ta správná cesta. Oblast lze zobrazit na mapě jako třeba POI, čili překryv a zcela volně si i nastavit vzhled. Na zkoušku jsem si vygeneroval a stáhnul velko a maloplošné chráněné oblasti. Výsledek je téměř stoprocentní. Sice nezjistíte příliš mnoho detailů o oblasti, ale to není až tak nezbytné.


Důležité je vizuální upozornění, že se nacházíte v nějak úzce specifické oblasti. Bohužel se zde nevyskytují přírodní parky, ale to už je na dotaz na AOPK.


Velmi děkuji za nakopnutí, ani jsem v takovýto výsledek nedoufal.


Daniel Grym

photo
1

Dobrý den,


z mého pohledu je i LM4 z pohledu panelů poměrně konfigurovatelná. Nicméně nikdy asi není možné pokrýt potřeby všech uživatelů.


Co se týče KML uvědomil jsem si, že je též možné využít OSM data. Nevím jestli jste znalý mapování v OSM, ale je možné použít Overpass-Turbo a vyfiltrovat prvky, která Vás zajímají. Overpass-Turbo nabízí export do KML.

Jednotlivé druhy chráněných oblastí se řídí atributem protect_class=1 až 99 viz https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Cs:Tag:boundary=protected_area#KlasifikacePřírodní parky, památky apod.


Vyzkoušejte např. tento filtr nebo změňte hodnotu protected_class v: https://overpass-turbo.eu/s/1dyV (např. CHKO mají myslím protected_class=5) Nicméně data z Overpass-Turbo budou velmi podrobná a pro celou ČR se možná dostanete na hranu schopností LM zobrazit plynule všechny polygony.


S pozdravem

Petr Voldán

photo
1

Dobrý den, myslím, že OSM už by pro mne byla zbytečná vyšší dívčí. Nicméně jsem pokračoval v KML a dosáhl jsem prozatím maximálního výsledku a to díky Vám.

Oranžová barva je velkoplošné zvláště chráněné území, modrá maloplošné zvláště chráněné území a zelená ochranné pásmo MZCHÚ. Protože se překrývají, nemusí být modrá vždy modrá.


Udělali jsme tedy pro zobrazení těchto území maximum, další dotaz jsem směřoval na ÚCL ohledně přírodních parků. Ty v evidenci AOPK nejsou, tak jsem se zeptal tam.


S pozdravem

Daniel Grym

photo
1

Dobrý den,

rozumím a musím říct, že to vypadá velmi pěkně.

Děkuji

S pozdravem

Petr Voldán

Replies have been locked on this page!