This object is in archive! 

[CZ] Rychlost načítání stažených vektorových map (Speed reading downloaded vector map)

Petr Püschel shared this question 9 years ago
Answered

Přeji hezký den. Chtěl bych se zeptat na pár věcí.


(Samsung Galaxy Xcover 2 / Android 4.1.2 / mikroSD 32GB, Class 10)

Zakoupil jsem si v obchodě Lotus řadu map evropských zemí, staženo cca 7GB, převážně střední, západní a severní Evropa. (zazálohoval jsem vše stažené raději i na pevný disk v PC)

Chtěl bych se zeptat, zda je lepší mít na kartě ve složce mapsVector jen třeba 2-3 mapy které člověk častěji používá, nebo je to jedno (pokud nevadí zaplněné místo) a vliv na rychlost načítání to nemá.

Mám subjektivně pocit, že nyní když tam mám (nasysleno) asi 12 map, že se i třeba vektorová CZ načítá pomaleji, ale nijak jsem si tohle neměřil...

Zřejmě by neměl být problém z karty v mobilu nevyužívané smazat a v případě potřeby je pak nahrát z PC.


Druhá věc. Jedu na nějakou dobu do Německa. Mám uložené klíčové adresy, kde se budu nejvíce pohybovat (nějaké návštěvy přátel atd ...) Rád bych si připravil předem i pár tras, kde se budu autem pohybovat. Jak nejlépe trasu připravit (který nástroj aby vygenerovaný GPX či KML byl dobře "stravitelný" pro Lotus? A jak pak v terénu nejrychleji spustit navigaci po dané trase (když na ni najedu třeba i v jiném bodě než na začátku)


Děkuji. :-)

Replies (5)

photo
1

Dobrý den,

nemyslím si, že by počet souborů měl vliv . Rychlost může být ovlivněna spíš velikostí souboru a také je-li soubor umístěn na SD kartě nebo v interní paměti - čtení z karty je obecně pomalejší.

Navigační trasu můžete vytvářet přímo v Locusu: Menu > Více > Přidat novou trasu a měření > aktivovad mód navigace (tlačitko navigace ve spodním panelu) a následně jen přidávat průjezdní body.

Pokud zvolíte import GPX nebo KML trasy, tak Locus umožňuje navigovat podél této trasy. Nejrychleji lze navigaci spusit dle mého soudu přímo z mapy. Na mapě kliknete na trasu, podél které se chcete navigovat a ve spodním panelu zvolíte Navigovat. Locus automaticky začně navigovat od nejbližšího bodu.

photo
1

Petr Voldan: děkuji za rychlou reakci.

Takže myslíte že kdybych načetl z německých map jen Hessensko (kam nyní jedu) a nikoliv celé Německo, tak by vykreslování bylo poznatelně rychlejší?

photo
1

Obávám se, že pokud bude rozdíl měřitelný, tak jej nijak výrazně nepocítíte. Zrychlení je dle mého soudu spíš teoretické. Nicméně pokud se nebráníte můžete zkusit otestovat.. :-) Máte tedy nějaké výrazné problémy s načítáním vektorových map?

photo
1

To ne, problém s vektorovými mapami nemám. Jsem spokojen. Jen poměrově: online mapy se načtou (vyplní danou obrazovku při změně zoomu) cca za vteřinu, vektorové offline mapy za cca 2-3 vteřiny. Jde tedy jen o "pocit" z rychlosti. Asi by to mohla řešit ještě rychlejší karta než tam mám, ale kupovat jinou nemíním.

Mám nyní období, kdy konečně (po cca 4 měsících od zakoupení Locus Pro) nacházím další a další jeho úžasné možnosti.

To znamená, že se tu možná čas od času objevím s nějakým dotazem.

Každopádně díky za takový produkt a za podporu, na kterou věnujete svůj čas. :-)

photo
1

Vektorové mapy se vytváří přímo v zařízení, takže nějaký čas trvá než se mapa vykreslí. Například ve městě, kde je hodně prvků (ulice, body, atd.) budou mapy pomalejší, ale mimo města by mapy měly být poměrně svižné. Také záleží na zoom-levelu (přiblížení), ve kterém mapy prohlížíte. Faktorů ovlivňující rychlost je hodně (karta, množství prvků, použité téma), ale musím říct, že za poslední rok se vykreslování vektor. map minimálně 2x zrychlilo.

Nicméně se klidně ptejte a přeji příjemné chvíle s Locusem :-)

Replies have been locked on this page!