This object is in archive! 

[CZ] Interní a bluetooth gps současně

Robert Kocián shared this idea 9 years ago
Completed

Dobrý večer, ráno, poledne, odpoledne, noc, den (nehodící se škrtněte).

Mám laickou prosbu, dotaz. Je možné aby Locus zobrazoval gps polohu současně z integrované gps telefonu a zároveň z bluetooth gps? Konkrétně mi jde o toto. Pro létání s modelem letadla mám na letadle instalované bezdrátové gps zařízení. https://picasaweb.google.com/lh/photo/rPTYaaIHsVXVJr82HwrVrNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink Jedná se o gps modul připojený na radiomodul hm-trp. Tento vysílá nmea data do druhého, přijímačového, radiomodulu hm-trp, který je připojený k bluetooth modulu. Tento bluetooth modul je připojení k telefonu s Locusem. V podstatě se jedná o bluetooth gps modul s dosahem několika jednotek až desítek km. Vyzkoušeno 27km. Toto zařízení používám pro dohledání ztraceného letadla. V případe havárie modelu vidím přes bletooth gps pozici havarovaného letadla, avšak nevidím vlastní pozici. Samozřejmě je možné toto obejít tak, že havarované letadlo již pozici nemění, zde si označit bod a přepnou na interní gps. Je to však nepohodlné. V Locusu je funkce gpwpl waypoints, která je v podstatě obdobná, pouze by bylo potřeba ji upravit na gprmc waypoint. Věřím, že i pro další modeláře by tato funkce byla přínosná. Havarovaný model letadla se ve vzroslém obilí, nedejbože řepce hledá velice špatně.

Děkuji předem, zadem, spodem i bokem, alespoň za zamyšlení se nad touto funkcí.

Zdraví Robert Kocián

Replies (7)

photo
1

Zdravíčko,


podobné dotazy/napady patří do jedné specifické kategorie, kterou si tak interně nazývám "o jé" :).


Jde o to, že to co píšete naprosto dává smysl. Též si umím naprosto klidně představit realizaci, na druhou stranu by to stálo docela dost práce.

Po jedné hodině: na třetí stranu občas mi to nedá a podívám se jak něco vlastně funguje a myslím, že by to mohlo jít. Zkuste v další verzi Locusu použít to samé připojení "GPWPL body" a uvidíme jak to bude fungovat.

photo
1

Poraď mi prosím ještě jak to korektně nazvat.


Aktuálně "GPWPL bod" načítalo opravdu jen body. Nyní to bude brát vlastně externí GPS zařízení které bude Locusu suplovat NMEA zprávy a Locus bude tyto NMEA data prezentovat na mapě. Dá se to nějak logicky pojmenovat aby bylo alespoň trošku jasné "o co jde"? Koukám na pojmenování ve stylu "APRS tracker", nicméně jelikož to vůbec není můj obor, budu rád za radu. Děkuji

photo
1

Ahojte.

Túto funkciu by som tiež rád videl v Locuse ;-)

Funkcia GPWPL body vznikla na moju žiadosť pre zobrazovanie APRS staníc a funguje výborne.

A kedže mám na ceste súčiastky na podobný tracker ako postavil Robert tak zobrazovanie GPRMC v Locuse využijem tiež.

V podstate by zobrazovanie GPWPL a GPRMC mohlo byť spolu v jednej funkcii a podľa toho či NMEA veta začína $GPWPL alebo $GPRMC by sa použil správny parser. Pri GPRMC by bolo ešte dobre filtrovať status (Status A=active or V=Void) aby zobrazovalo len platnú polohu. Okrem toho na rozdiel od GPWPL neobsahuje GPRMC názov waypointu tak by sa zobrazovala ikonka bez názvu alebo nejaký defaultny názov.

Čo sa týka názvu samotnej funkcie tak ako v prípade GPWPL sa pôvodný názov "APRS tracker" premenoval kvôli univerzálnejšiemu použitiu na "GPWPL waypoints", tak by aj táto funkcia ak bude samostatná by sa mohla volať napr. GPRMC waypoints. Alebo ak budu zlúčené do jednej funkcie tak napr. "NMEA waypoints" :-)


Ďakujem

S pozdravom

Juraj

photo
1

Co se týká názvu funkce, nic kloudného mě nenapadá. Název "GPWPL bod" nebo "GPRMC bod" mi nepřijde intuitivní. Mluvím za nás lamy. Je to spíše pro experty vyznající se v problematice. To bezesporu radioamatéři užívající APRS jsou. Externí gps modul má dnes kde kdo a problematice nerozumí. Na můj nmea tracker není třeba velkých vědomostí. Pouze se propojí vstupy a výstupy jednotlivých modulů a zapojí baterie. Spíš bych to

nazval něco ve stylu "externí gps bod" nebo "BT gps bod". Názvy typu "plane finder" určitě ne. Tato funkce by měla určitě širší využití.

photo
1

Díky, podněty zapracovány. Zítra to tam budete mít, tak pak dejte vědět.

photo
1

Máš obrovské ďakujem u mňa ;-)

Zatiaľ som funkciu testoval bez radia iba cez GPS modul (ublox ma-7c) pripojený na BT-TTL prevodník a funguje to super a dokonca si mi asi čítal myšlienky lebo neskôr som zistil že GPGGA obsahuje na rozdiel od GPRMC aj výšku a GPRMC zase na rozdiel od GPGGA obsahuje rýchlosť, ale už som nechcel otravovať :-)

A ako vidím nakoniec zobrazuje okrem polohy aj výšku aj rýchlosť.

Názov funkcie "NMEA READER" je v pohode.

Testoval som aj pôvodnú funkciu GPWPL a ta funguje stále dobre a zmena ikonky na vlajočku ma tiež potešila.


Ďakujem

Juraj

photo
1

Tak perfekt, za málo.

photo
1

Připojuju se k děkovačce. Je to perfektní. Nečekal jsem, že to půjde a už vůbec ne, tak rychle.

Díky moc

Robert

photo
1

Ahojte.


Objavil som jeden bug.

Pokiaľ má bluetooth fix, tak všetko funguje správne.

Ale pokiaľ bluetooth GPS nemá, alebo stratí fix tak zelený puntík začne kopírovať polohu interného GPS, a ukazuje aj rovnakú výšku.

Screenshot v prílohe.

photo
1

Díky Juraji, chyba nalezena, opravena

photo
1

Ďakujem :-)

Replies have been locked on this page!