This object is in archive! 

[CZ] Podivný záznam rychlosti

Josef Žajdlík shared this problem 7 years ago
Closed

Včera mi Locus při záznamu trati provedl husarský kousek. Prvních 82 km šlo vše docela dobře, ale pak mi najednou začal ukazovat, že jedu na kole přes 100 km/hod. Dokonce i když jsem zastavil, tak ukazoval 115 km/hod. Dříve se mi často stávalo, že Locus špatně vypočte rychlost když se otočím do protisměru, ale většinou je to jen taková špička, tentokrát jsem jel jako blesk až do konce. Přikládám SCR a GPX .

Replies (9)

photo
1

Ještě přikládám dva SCR z Ride Wih GPS jak vyhodnotil vyexportovanou trasu z Locusu. Rychlosti má správně, mezi kilometry 82-83 je vidět jen výpadek signálu GPS.

photo
1

Asi před 1/2 rokem se mi něco podobného stalo. Pomohl reset telefonu.

photo
1

Myslíš tím reset do továrního nastavení nebo jen restart? Včera jsem Locus zkoušel a chovalo se to podivně. Po chycení GPS signálu se hned ukázalo, že jedu 7,2 km/hod i když jsem stál na místě. Tuto rychlost ukazoval Locus i když jsem zastavil. Ve vyšších rychlostech bylo vše v pořádku, a když jsem dal ručně pauzu, bylo to taky na nule. Po exportu GPX je ale záznam v Ride with GPS opět v pořádku. Večer jsem ještě provedl restart telefonu, tak uvidíme zda to pomůže.

photo
1

Zdravím,

díky za GPXko, koukám na něj v programu "GPS Track Editor" a tam ukazuje dokonce 180 km/h. Tenhle extrém je na 34. kilometru kde je skok 100m za 2 sekundy kvůli špatnému signálu GPS. To nicméně nevysvětluje rychlosti nakonci.


No v tom GPX nic divného k vidění není. Pokud se ti stejné nesmysly ukazují i po zavření/spuštění Locusu, bylo by možné od tebe získat celou databázi tras (Locus/data/database/tracks.db)? Pokud nechceš sdílet svá data se mnou, lze udělat komplet zálohu přes "správce zálohování" v Locusu, smazat všechny trasy kromě této jedné, databázi mi poslat a pak obnovit zálohu. Děkuji


A sdílení asi nejlépe na můj email jiri.mlavec@asamm.com , aby se soubor neválel zde, díky!

photo
1

Díky Menione, databázi jsem Ti poslal přes Úschovnu protože se jedná o soubor 77 Mb. Ty extrémní výkyvy rychlostí se mi stávají docela často. Vždy to bývá ale v případě ostré otočky a projeví se to jen jako špička v grafu. Myslím, že kdysi dávno už jsme si psali na téma nějakého filtru, který by takové špičky ze záznamu odbourával, ale psal jsi že by to bylo těžké vyřešit. Tak jsem si na to zvykl, webové aplikace Strava či With the GPX si to stejně po exportu z Locusu odfiltrují. Dnes jsem poprvé vyzkoušel záznam po restartu telefonu dle rady MartinaV a vypadá to, že to asi pomohlo. Tímto Martinovi děkuji.

Pro informaci ještě přikládám SCR nastavení záznamu, možná ty nesmyslné "špičky" způsobuje i nějaké špatné nastavení.

photo
1

Zdravím,

děkuji za nasdílení databáze.

S rychlostmi v Locusu je to trošku komplikovanější než bych chtěl, a vlastně i s těmi lokacemi. Případy podobného ražení se množí a zdá se, že se na to budu muset podívat trošku důkladněji.


Nicméně v tomto případě se GPS opravdu musela troku zbláznit. Myslel jsem jestli v se nepomátl filtr co v Locusu je a nezasekl se na jedné špatně spočítané hodnotě ale i vysloveně surová zaznamená data rychlosti jsou takto špatně. Lze si to ověřit kliknutím na trasu v místě kde je špatná rychlost a v kontextovém menu popup okna vybrat "Trackpoint X". Tam bude surová rychlost reportovaná Androidem.


Nemyslím tedy, že je to přímo chyba Locusu. Ta chyba tu nicméně je a to že si s tím Locus nedokázal poradit a za druhé, že na více místech se používají jiné rychlosti. Zde v detailu trackpointu pří rychlost měřená, v grafu pak rychlost lehce filtrovaná ale z té měřené hodnoty, pro testování pohybů a některých dalších věcí se pak používá rychlost počítaná ze souřadnic, atd. Uff.


Takže díky za pochopení, zkusím tomu dát větší prioritu a dostat se k tomu.

photo
1

Zajímavé ovšem je, že po exportu GPX z Locusu do Ride With GPX se ty "nesmysly" ztratily a záznam vypadá OK...

photo
1

Do GPX souboru se hodnoty rychlosti získané z GPS nepromítají, takže i pokud exportovanou GPX trasu naimportuješ do Locusu tak tam nebudou! To se dělo i mě, proto jsem potřeboval databázi s zaznamenanými daty abych se podíval co se tam vlastně uložilo.

photo
1

Dobrý den.

Měl bych dotaz.

Posunulo se řešení tohoto problému někam? Mám ty samé problémy. Okamžitá rychlost mi výrazně kolísá, v extrémech 5 - 45 km/h. V klidu mi okamžitá rychlost kolísá od 0 - 5 km/h. Sklon svahu má také výrazné výchylky např. od -5 do 200% při stálém sklonu např 10% a stálé rychlosti 10 km/h.

Tel.: Samsung Galaxy S10

Děkuji za info a přeji hezký den.

photo
1

Zdravím Václave,

musím nerad přiznat, že v oblasti optimalizace zaznamenaných, hlavně tedy výškových dat, jsme nikam zásadně nepokročili. Je to velká oblast, kterou stále tlačíme před sebou a která více a více ukazuje, že je potřeba. Drobná omluva.

Jiří M. aka Menion

Replies have been locked on this page!