This object is in archive! 

[CZ] Autozoom a zámek zvětšení

Josef Žajdlík shared this problem 6 years ago
Solved

Všiml jsem si, že když je aktivovaná funkce autozoom, nefunguje mi zámek zvětšení (lupa se zámkem vpravo dole). Měřítko se sice změní, ale hned se zase vrátí zpět. Správně by asi měla tato funkce spočítat násobek měřítka autozoomu. Případně, pokud by to bylo moc složité, by asi bylo vhodné ji při použití autozoomu deaktivovat.

Replies (25)

photo
1

Zdravím Pepo,


děkuji za bug report. Problém by měl být opraven v další verzi. Nejsem si 100% jist, že to bude fungovat perfektně, takže kdyby se objevil ještě nějaký problém, dej mi prosím vědět, děkuji!

photo
1

Menione, v poslední betaverzi to nefunguje. Chová se to stejně jako předtím. Po stisku zámečku lze sice měřítko nastavit, ale po chvíli ho autozoom opět změní zpět. Napadlo mě, jestli by nebylo jednodušší tuto funkci předělat tak, aby dočasně vypnula autozoom a přepnula se do ručně nastaveného měřítka. To by nemuselo být tak složité a úplně by to stačilo.

photo
1

Zdravím,

tak jsem to včera testoval a přijde mi, že to funguje korektně. Možná teď už jde spíše o interpretaci jak má fce fungovat. Ten "zoom lock" obecně zamkne konkrétní zoom a změna měřítka pak už jen mění rozlišení ale stále v rámci zamčeného měřítka. Tedy zamknu zoom 17 a pak už apka zoomuje jen v rozmezí 17/50% > 17/6400% . A to samé se má dít během autzoomu. Tedy měřítko mapy drží a mění se jen rozlišení. To se ti neděje?

photo
1

Ještě to jednou vyzkouším, možná jsem na to šel špatně. Já postupoval takto. Napřed jsem stiskl zámeček, a tlačítky +/- nastavil měřítko jaké mi vyhovuje. Jenže po pár sekundách mi to vždy skočilo do měřítka, které bylo asi naposledy nastaveno autozoomem. Podle Tvého popisu to možná funguje nyní spíše jako vypnutí autozoomu než možnost nastavení detailního přiblížení kdykoliv to potřebuji. To by bylo OK, ale měla by být po vypnutí autozoomu umožněna i možnost vlastního nastavení přiblížení. Asi by tedy tlačítka +/- v této chvíli měla měnit jen zoom v rámci jednoho měřítka.

Uf, snad jsem se do toho nezamotal a pochopíš ten krkolomný popis.

photo
1

No podle tvémo popisu moc nerozumím o co se vlastně snažíš. Spíše mi přijde že právě ty potřebuješ aby "zoom lock" v podstatě vypnul auto-zoom, není to tak?


Dle tvé terminologie: zoom-lock zamkne zoomování na jedno měřítko a +/- tlačítka pak mění jen zoom/procenta přiblížení. A stejně to funguje při tom zaplném auto-zoomu. Tedy mapa se zamkne na aktuálním měřítku ( tedy například 17 ) a mění se jen velikost zoomu/procenta přiblížení. Což mi přijde logické vzhledem k tomu jak zoom-lock funguje a má fungovat.

photo
1

Myslím, že se to chová takto, ale nemám to teď možnost vyzkoušet:

Zamknu na měřítku třeba 17 se zoomem 150, a tlačítky +/- změním zoom třeba na 300. Jenže ve chvíli kdy autozoom vydá pokyn ke změně zoomu třeba na 200, tak se to z těch 300 změní samo na 200.

photo
1

Pak je to v pořádku. Zoom lock drží zoom na levelu 17. Pokud nechceš aby se zoom měnil vůbec, tak je třeba vypnout auto-zoom. Jinak to podle mě nedává smysl.

photo
1

Jenže současně s vypnutím změny měřítka by mělo dojít i k vypnutí automatické změny zoomu. Jak víš, Locus při zapnutém autozoomu nepoužívá skokovou změnu ze 14 na 15 atd., ale zoomuje v rozmezí cca 80-200 %.

Připadá mi, že při vypnutém autozomu pak vždy po několika sekundách přebije ručně nastavený zoom 300 % třeba hodnotou automatiky na 150 %. To, že se měřítko mění by snad nevadilo, ale muselo by se to přepočítávat. Třeba když automatika chce nastavit 150 a ty máš nastavenouhodnotu na 300, muselo by to místo na 150 skočit na 350. Jinak je to v praxi nepoužitelné protože nijak nedosáhneš zvětšení.

Představ si, že máš slabý zrak a potřebuješ na chvíli zobrazit detail trasy v místě kde zrovna jsi. Autozoom je v měřítku třeba 15 na 100 %. Tak ho zablokuješ zámečkem a zvětšíš na 300 %. Jenže on si za chvíli i při zapnutém zámečku to zvětšení změní zpět na 100 %.

Budu to ale muset vyzkoušet, teď od stolu to nejde nasimulovat.

photo
1

Rozumím ale mícháme tady podle mě dvě fce. To co ty potřebuješ je "změnit rozlišení mapy ( http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=cz:manual:user_guide:maps_settings:misc ) ". To změní právě mapu tak jak ty píšeš. Nejde to sice nastavit přímo do spodního panelu ale přes "Rychlé nastavení" ve funkčním panelu je to na dvě kliknutí.

photo
1

Rozumím, já tohle používal právě v těchto situacích, myslím, že jsi mi to dokonce osobně doporučil když jsem měl dotaz na funkci dvou zoomů, mezi nimiž by se dalo tlačítkem přepínat. Nicméně, tehdy ještě nebyl ručně definovatelný autozoom.

Změnit rozlišení mapy je za jízdy nepoužitelné. Představ si, že vedeš skupinku lidí na kolech a občas musíš mrknout ve složitějších situacích na detail. To bys musel stále zastavovat, jinak by ses asi přizabil. Napadlo mě obejít to presetem, který by buď vypnul autozoom nebo měnil rozlišení mapy. Jenže presety zatím nejdou vytáhnout do tlačítkové lišty. Asi to ale stejně jinak nepůjde, nejednodušší bude vrátit na nazpět k vypnutému autozoomu, pak zámeček funguje v pohodě.

photo
1

Já bohužel nevím přesně co je pro tebe ještě použitelné a co není. Osobně mám mapu pro jízdu na kole nastavenou tuším na 150% rozlišení a pokud někde potřebuju vyšší detail, tak dva rychlé kliky na "+" pro zazoomování jsou dostačující. Mapu díky vyššímu rozlišešení vidím dobře atd. Nicméně těch způsobů použítí je spousty a horko těžko se najde přesně to co každý potřebuje, to je asi jasné.


Tady se opravdu přikláním spíše k tomu, že "zoom lock" funkce zamkne jen měřítko mapy. Dá se pak polemizovat jestli zoom lock má zamknout mapu komplet a tím pádem vypnout auto-zoom, pak by ale tlačítka +/- taky neměla nic dělat (zoom mapy je uzamčen) což je nesmysl. Takže to co potřebuješ pro způsob používání je v podstatě jen rychlé vypnutí/zapnutí auto-zoomu.


Obávám se že tady moc nepomůžu ale koiuknu na to jestli to nepůjde ještě trošku vylepšit, minimálně např. oddálit nahození auto-zoomu o něco více. Díky za pochopení.

photo
1

Jasně, nechci abys psal nějaké funkce speciálně pro mě, to je nesmysl, Locus by byl za chvíli jako bumbrlíček. Já to s těmi tlačítky +/- používám stejně, jenže při zapnutém autozoomu dojde ke změně zpět docela rychle. Osobně by se mi ze všeho úplně nejvíc líbila myšlenka "rychlého tlačítka". Ve chvíli kdy při autozoomu stisknu +/- by se vypnul autozoom a vyskočilo by na obrazovku tlačítko "zapnout autozoom". Při stisku by tlačítko zmizelo a autozoom zase běžel. Pak by to bylo docela dokonalé. Chápu ale, že to není tak snadné naprogramovat. Nechejme to zatím jak to je, a sorry, že jsem Tě dnes docela zdržel.

photo
1

Zdražení v pohodě, jinak bych to utnul už dříve.


Autozoom se přeruší vždy na 10 sec, nicméně přerušení se zatím dělo jen při +/- tlačítku a posunu mapy. Dodal jsem tam ještě "zoom lock" akci a i pinch zoom prsty. Takže když alespoň 1x za 10 sec něco uděláš s mapou, neměl by se auto-zoom po dalších 10 sec nahodit. Alespoň snad tak.


Tlačítko pro opětovné zapnutí je fajn a udělat by to šlo ale doufám, že zde bychom si mohli vystačit s vhodně nastavenou automatikou a přinejhorším troškou kompromisu. Zatím, pěkný den!

photo
1

OK, a díky.

photo
1

Dnes jsem cestou na kole dost uvažoval a experimentoval s obrazovkou a myslím, že těch 10 sec bude dostačujících. Jen bych moc poprosil, jestli by se ten 10 s interval zpoždění mohl vztahovat i na změnu zoomu tlačítky hlasitosti. Připadá mi to třeba na kostkách jako nejlepší a nejbezpečnější možnost jak měřítko měnit.

photo
1

Zdravím Josefe,

perfekt, to rád slyším. Jinak těch deset sekund by mělo být aplikováno všude, tobě přišlo že při zoom +/- tlačítky to je kratší?


Kontrola kódu: okamžitě při kliknutí na zoom tlačítko by mělo dojít k přerušení auto-zoomu! Prosím o ještě jednu kontrolu, díky.

photo
1

Já to zkoušel jen tak teoreticky v plné verzi - tam to určitě nefunguje při korekci tlačítky hlasitosti. Chystám se na testování v beta verzi, ale čekám až vyjde nová, ve které by měly být tyto změny, o kterých jsi psal: "Dodal jsem tam ještě "zoom lock" akci a i pinch zoom prsty." Nicméně, dnes to mohu vyzkoušet i ve stávající betě a dám vědět.

photo
1

Ahoj Menione, zkoušel jsem to ovládání v betě 3.24.3.7 a desetisekundová prodleva funguje skvěle. Při přiblížení mapy je 10 s v pohodě, při oddálení by se hodilo i 15 s než se člověk zorientuje po okolí, ale dá se to i s 10ti. Takže to bych asi nechal tak.

Potíž je ale pořád se zámkem. Technicky sice funguje správně, ale v praxi je úplně nepoužitelný, vysvětlím na příkladech.

Napřed pojmy: měřítko 11,12,13 atd.; zoom 50-800... %.

Za jízdy mám měřítko 15, se zoomem 120. Potřebuji detail, tedy dám měřítko 18 a zámek. Měřítko zůstane zablokováno, ale za sekundu se zoom změní na 50, což dává skoro stejný výřez jako 15/120. Ještě horší je situace při oddálení. Mám měřítko 15 a zoom 120. Tlačítky změním na 11 a dám zámek. Po sekundě se zoom změní na 800 a tak mám stejný výřez mapy jako u 15/120, ale s úplně neostrou mapou. Nedovedu si představit, k čemu by se zámek v tomto pojetí dal použít. Podle mě bude chtít každý "uzamknout" zobrazení tak, jek ho vidí před stisknutím zámku.

Proto navrhuji buď zoom při zámečku vypnout (vím, že toho nejsi příznivce) nebo ho nastavit tak, aby zoomoval stejně jako před uzamknutím. Pokud bych zamkl mapu ve v 18/120 měla by zůstat tak, když autozoom chce změnit zoom třeba na 80, pak by se i v měřítku 18 změnil zoom na 80. Potíž by ale nastala kdyby autozoom chtěl měnit i měřítko. Zkus nad tím pouvažovat a vyzkoušet nejlépe za jízdy. Ten zámeček je teď sice technicky OK, ale nedává moc smysl. Spousta uživatelů ani netuší, že mapy mají nějaká měřítka a chování po stisknutí zámečku pro ně bude úplně nepochopitelné.

photo
1

Zdravím Josefe,


sedím ... dumám. Jediné logické řešení je vypnout autozoom při zapnutém zoom locku. Dávám ti za pravdu! Takže v další verzi!


Lehce dumám jestli ještě nějak notifikovat uživateli že mapa "nezoomuje" jelikož je aktivní "zoom lock" ale zpětná vazba od uživatelů je nejlepší způsob testování, takže uvidíme jestli se někdo ozve.


Díky za trpělivost!

photo
1

Super, nechystáš náhodou další betu do pondělka? Jedeme na 1000km jízdu na kolech, tak bych to mohl důkladně otestovat v praxi. No ale nechci Tě honit.

photo
1

Určitě bude :). Perfekt, test se vždycky hodí, díky! A 1000km, hezky, snad vám vyjde počasí!

photo
1

Ahoj Menione, v popisu novinek nové bety jsem sice neviděl poznámku o úpravě zámečku, přesto se ale zdá, že změna tam je, a funguje to skvěle. Zatím to bylo jen kratičké zkoušení, v dalších týdnech vyzkouším pořádně, ale už teď se mi to líbí. Myslím, že notifikace vypnutí autozoomu nebude nutná. Stačilo by upravit název "zámku" na: "Uzamčení měřítka a vypnutí autozoomu".

photo
1

Zdravím,

po pravdě jsem to dneska též vyzkoušel i prakticky a je to fajn :).

Přejmenování snad nebude třeba, ono to vlastně dává i smysl a navíc ten návrh je opravdu moooc dlouhý.

Dobrou a děkuji

photo
1

Ahoj Menione, na předchozí betě vyzkoušen v dlouhodobém testu zámeček zoomu a funguje to skvěle. Na dlouhých trasách skvělá vychytávka, bez ní bych musel autozoom asi úplně vyřadit. Hlavně když jsem se pořádně rozjel z kopce a mapa mi skočila třeba do měřítka 12. No a já věděl, že někde v polovině kopce bude třeba odbočit. Ruce plné řízení... však to znáš. Na příští ročník cyklopouti ale musím vyřešit nějakou hromadnou instalaci Locusu ostatním poutníkům. Ti co jeli s Mapy.cz byli poněkud nešťastní, bez dat se jim ztratily trasy z batůžku a do mobilní appky nešel načíst GPX. Proto na přístí ročník plánuji pro všechny účastníky vytvořit "zálohu" Locusu, která bude obsahovat univerzální nastavení včetně tras a jejich zobrazení na mapě. Instalaci by tak měli zvládnout i netechniční účastníci. Představuji si to tak, že by si jen nainstalovali Losus, stáhli offline mapy a z mé zálohy pak "obnovily" univerzální nastavení a trasy. Budu na tom muset zapracovat.

photo
1

Zdravím,

to rád slyším!

Ohledně natahávání věcí do jiné instalace Locusu: zkus kouknout na tohle: http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:advanced:customization:actions , mohlo by to pomoci. Pokud bude problém, udělej samostatný topic a můžeme to probrat.

Měj se!

photo
1

Díky Menione, prostuduji to. Zatím mám jednodušší myšlenku, snad to bude fungovat.

Chci ve svém telefonu vytvořit všeobecně vyhovující nastavení Locusu s autozapnutím GPS, vystředěním mapy a otáčením ve směru jízdy, autozoom + nějaké další drobnosti. K tomu do „tras“ načíst předem GPX soubory a nechat všechny je zobrazit na mapě. Do „bodů“ načíst zajímavosti po trase a noclehy, a taky je nechat rovnou zobrazit. Z toho bych vytvořil „záložní soubor“, který bych rozeslal účastníkům cyklopouti. Ti by si do čisté instalace Locusu Free nebo Pro načetli moji zálohu, ta by přepsala všechna jejich nastavení a mohli rovnou vyrazit. Jediné co nevím, zda bude záložní soubor čitelný v různých verzích androidu, velikostech telefonů a tak. Nicméně vyzkouším to a kdybych narazil na potíže, tak bych založil samostatné vlákno, kde bych Tě poprosil o rady.

photo
1

Jasné rozumím. To co jsem poslal neřeší jak vytvořit zálohu atd. Řeší to jen jak dostat data to apky. Takže by jsi mohl připravit balíček jak píšeš, i třeba ideálně s přibalenou LoMapou a to co jsem poslal, využít na stažení toho balíčku a rozházení do patřičných adresářů a i spuštění obnovení zálohy atd ...

Měj se

Replies have been locked on this page!