This object is in archive! 

[CZ] Zobrazení srážek a smeru větru v mapě

Josef Žajdlík shared this question 4 years ago
Answered

Existuje nějaká možnost jak zobrazit jako překryvnou vrstvu v mapě radarová data srážek a směr větru? Třeba jako WMS odkaz z Ventusky.com nebo nějaké jiné podobné služby? Chtělo by to ale, aby mapa zůstala, a překrývaly ji jen data z radaru, ne mapové podklady.

Replies (10)

photo
1

Dobrý den Josefe,

pokud by existoval WMS odkaz, není problém, viz https://docs.locusmap.eu/doku.php?id=cz:manual:user_guide:maps_wms. Marně jsem ovšem na webu Ventusky po WMS pátral. Asi je to na dotaz na ně, Locus je na WMS připraven.

S pozdravem

Michal, Locus team

photo
1

Děkuji Michale,

Ventusky jsem napsal jen jako příklad. Právě jsem si říkal, jestli třeba nemáte informaci o nějaké podobné službě. Byla by to opravdu velmi užitečná funkce pro turisty a cykloturisty. Chápu ale, že poskytovatelé těchto dat se asi do uvolňování pro jiné aplikace moc nehrnou. Ta společnost, co ji využíváte na předpověď počasí v Locusu taky nic takového neposkytuje?

photo
1

Zdárek Pepo, myslím že neposkytuje ( https://darksky.net/dev ).

Ale po chvilce jsem našel tenhle pěkný post: https://gis.stackexchange.com/a/6347 . Máš-li chvilku můžeš vyzkoušet.A pokud nějaká bude šlapat, neboj se otestovat a nasdílet ostatním přes naší novou službu "Web services library" v poslední Betě ;).

photo
1

Děkuji Menione, nejsou sice moc dobrý v angličtině, ale nějaké pokusy rozhodně večer udělám.

photo
1

Ale tak ty s překladatelem děláš zázraky :).

Nicméně koukám, že tahle služba by mohla být užitečná pokud se zadá dotaz nějak použitelně, viz. např: https://www.geoseer.net/s.php?q=weather+europe . Teď jen najít WMS službu co bude fungovat ok.


Jediné co pak v Locusu bude chybět je nějaké časové omezení na stáří dat, podobně jako je to u online map (u WMS se kešuje posledních 1000 dlaždic, což může být u počasí problém). Ale to by určitě šlo dodělat když bude důvod.

photo
1

Ono by to asi nějak mělo jít i odtud: https://www.weather.gov/gis/WebServices ale to už je na mě taková vyšší dívčí.

photo
1

Tak jsem dělal nějaké pokusy, ale tohle je nad mé síly. Budu muset počkat až se tím začne zabývat někdo mladší a chytřejší . Nicméně vyzkoušel jsem alespoň funkčnost nového zobrazení WMS. Ty přednastavené služby fungují naprosto bez problémů. Jedinou výtku bych měl ke způsobu ukončení zobrazení. Hledal jsem něco ve správci map, pak v bočním menu Dynamický obsah/další vrstvy/překryvy mapy a stále jsem to nemohl vypnout. Až pak mě napadlo klepnout na nenápadné přeškrtnuté oko pod ikonou WMS. Je to dost matoucí. Když je zobrazeno něco z Překryvů mapy, je oko modré. Jenže u WMS je přeškrtnuté. Chtělo by to nějak sjednotit. A možná by nebylo špatné to zahrnout i do těch překryvů mapy, nakonec princip je stejný.

photo
1

Zdravím Pepo,

ukončení služby jsem čekal že je intutivní jelikož je to v kontextové nabídce mapy (tři tečky u mapy), kterou jsi si zapnul. To co jsi našel s tím oken je až přídavek poslední doby pro ještě o něco rychlejší vypnutí.

Ta nesourodost symbolu je dána tím, že zde je to výzva k jednorázové akci (tedy schovej mapu), natož v seznamu to zobrazuje přepínatelný stav.

Nicméně přidat WMS do seznamu vrstev je rozhodně inspirativní myšlenka, díky za ní, určitě promyslím.


A s tím počasím kterým to začalo ... též jsem se ještě díval jestli na něco nenarazím ale zatím nikoliv, zajímavý. Určitě nějaká služba bude, jen jí najít. Nechám to též na mladší a chytřejší :).

Pěkný den,

Menion

photo
1

Ahoj Menione,

Windy asi něco vyvíjel,viz diskuze zde: https://community.windy.com/topic/71/can-windyty-support-integration-with-other-geospatial-applications-via-wms-or-similar-web-services ale nějak se mi nepodařilo zjistit jak to dopadlo.

photo
1

Zdravím,

tak v roce 2015 psali že na tom pracují :).

No kdybych na nějakou službu na počasí narazil, dám vědět.

V té naší nové službě je zatím jen balík map, které jsme měli dříve na webu na docs.locusmap.eu, nicmémě doufáme, že se s novou verzí ta kolekce začne rozrůstat. A jelikož to hledání je tam myslím dobré, tak když zkusíš později vyhledat přímo např. "počasí" nebo "weather" tak to snad něco najde ;).


Měj se Pepo, pěkný den.

Replies have been locked on this page!