This object is in archive! 

[CZ] Problém s vlastními MTBtiles mapami

David Cichra shared this question 3 years ago
Answered

Dobrý den,

mám problém s vlastními rastry (mbtiles) vyrobenými ve QGISu. Po načtení do Locusu se sousední mapy překrývají (viz. screenshot). Lze toto eliminovat vyrobením rastrů v jiném datumu než EPSG: 4326, např. PseudoMercátorem? Původní zdrojové TIFFy před konverzí byly v EPSG: 5514. Děkuji předem za odpověď.

Replies (5)

photo
1

Zdravím Davide,

můžete prosím nahrát přílohu ještě jednou? Poprvé zdá se neprošla.

EPSG:4326 je ideální, problém budeme hledat spíše jinde.

Jiří M. aka Menion

photo
1

Jinak moc děkuji za přesunutí komentáře do nového tématu.

David

photo
1

Jiří, lze,, prosím, načíst do Locusu rastry přímo v Křovákovi (S-JTSK)?

photo
1

Zdravím Davide,

dle fotografie soudím, že spodní mapa má horní řadu dlaždic s částečně černým/bílým okrajem. Ta horní mapa má pak v této oblasti data, nicméně spodní mapa tu horní překryje. A vy by jste rád, aby spolu-načítání map fungovalo, ale ... ? Horní mapa překryla tu spodní a ne naopak? Auto-načítání jako takové lze vypnout v nastavení > mapy > offline.

Kolega @Petr Voldan toto řeší při tvorbě map pro náš Locus Store, tak možná poradí jak to technicky zvládnout.

Jinak načtení v S-JTSK by technicky Locus nejspíše zvládnul, ale žádný z běžně používaných formátů není v podstatě dělaní na jinou, než běžně OSM mapami používanou EPSG:4326 projekci.

Jiří M. aka Menion

photo
1

Moc děkuji za Vaši reakci, Jiří. To autonačítání je výborná funkce, kterou bych rozhodně nechtěl vypínat.

Z Vašeho komentáře jenom nerozumím informaci: "žádný z běžně používaných formátů není v podstatě dělaní na jinou, než běžně OSM mapami používanou EPSG:4326 projekci." Které formáty máte na mysli?

photo
1

De-facto jediným "standardem" pro mapové rastrové podklady na mobilním zařízení, se dá bavit právě o MBT mapách. Všechny ostatní, už jsou pak spíše individuální snahy jednotlivých tvůrců aplikací. Stejně tak obyč SQLite formát, který Locus nativně používá.

MBT is SQLite i další ale pak v podstatě fungují na principu OSM, tedy 4326 projekce bez možnosti definovat souřadnicový systém ve kterém jsou mapy dělané. Tedy ať už do MBT mapy dáte rastr v jakékoliv projekci, Locus s ní bude pracovat vždy s konfigurací EPSG:4326.

photo
1

Díky moc za doplnění.

photo
1

Dobrý den,

předpokládám, že potřebujete mít načtené obě mapy (mbtiles) současně. Pokud není zdrojových TIFF souborů větší množství, tak bych před konverzí zkusil spojit zdrojové TIFF do jednoho rastru (Raster - Miscellaneous - Merge). A teprve po té provést export do .mbtiles formátu.

Případně by bylo možné vytvořit virtuální raster nebo rastry transformovat (warp / reproject) do EPSG:3587, následně oříznou okraje a na konec exportovat do .mbtiles.

Nicméně zkuste nejprve rastry spojit a pokud by nepomohlo, můžeme vyzkoušet jiný postup.

S pozdravem

Petr Voldán

photo
1

Díky moc za informaci. Ten problematický okraj mapy vznikl při transformaci měřítkového kladu mapového listu z EPSG 5514 do 3857. Tvořím lesnické mapy pro území cca 2 krajů, takže to spojování je trochu problematické, aby při slušném rozlišení nevznikly příliš veliké soubory. Asi vyzkouším spojení a ořezání rastrů po jednotlivých okresech.

photo
1

Rozdělení po okresech je dobrý nápad. Locus zvládne načíst .mbtiles o velikosti několika GB, ale pro lepší práci bych doporučil nepřekračovat 1 GB ve velikosti .mbtiles souboru. Při zpracování většího množství rastrů s výhodou využívám možnost spojení a transformaci rastrů do virtuálního rastru - viz https://documentation.qgis.org/3.10/en/docs/user_manual/processing_algs/gdal/rastermiscellaneous.html#build-virtual-raster

Následně můžete ořezat či exportovat dílčí oblasti (okresy) do .mbtiles. Případně můžete mapy vytvořit s přesahem (okresu nastavit buffer), aby jste měl jistotu, že se vyhnete prázdným/černým dlaždicím na hranici mapy.


V závěru bych se zmínil o naší druhé aplikaci LocusGIS - https://play.google.com/store/apps/details?id=menion.android.locus.gis Po pravdě netuším, jaké jsou Vaše plány na využití Locusu v terénu, ale možná by byl pro Vás LocusGIS výhodnější. LocusGIS podporuje import/export SHP, umí samozřejmě načítat mbtiles, nabízí správu dat ve vrstvách, atd. Pokoud byste měl k LocusGIS jakékoli dotazy neváhejte nás kontaktovat na help@locusgis.com

Petr Voldán

photo
1

Díky za rychlé reakce. Jasně, vím o LOCUS GIS, už jsem ho v minulosti vícekrát testoval. Ale dlouhodobě jsem v minulosti používal americký Cybertracker, protože jsem potřeboval vytvářet poměrně složité struktury externích databází s obrázky. Nyní se vracím k Locusu kvůli zvýšené potřebě pro rychlou orientaci a mapování v naší organizaci. Locus GIS určitě znovu zkusím použít pro práci s vektory, ale nejprve si musím poradit s přípravou rastrů.

Ještě bych,měl, prosím, jeden dotaz. Virtuální rastry používám, ale jakým způsobem v QGISu rozřezáváte výsledný virtuální rastr podle vzorové vektorové vrstvy?

photo
1

Rozumím - pokud bude potřebovat cokoli s LocusGIS, jsme případně k dispozici.

Abych pravdu řekl, tak jsem v QGISu takto nepracoval. Pro naše potřeby používáme přímo GDAL a vlastní skript pro generovaní map. Nicméně se domnívám, že by to mělo být možné. Myslím, že QGIS nabízí clip rastru podle vektorové vrstvy. Takže bych zkusil spojení TIFF do virtul rastru > warp do 3857 > ořez podle vektorové vrstvy > konvert do mbtiles (bez záruky) :)

photo
1

Díky, zkusím.

Replies have been locked on this page!