Full backup cannot be restored on new device - says folder is not acceptable

Andrey shared this problem 6 months ago
Closed

Hi.

My old phone is almost dead, so I purchased a new one. I want Locus Map Pro to work on it in a proper way, but it does not.

I have created the FULL backup from the old phone, on the new device I've copied the zip with my full backup to Internal Phone Storage -> Locus -> backup.

But when I try to restore it all on the device (Samsung A22, Android 11) by going to "Extra Features" -> "Backup Manager" -> "Manual Backups" (section) -> "Recovery", I select "Storage of this device", click on the required file, hit "Recovery" button, confirm, it says OK. Restarts.


But then, when I reopen the app, it says "App's Data is located in the folder which is no longer supported. We've detected that directory with data is no longer supported in this new version of Android". App suggests to change the directory, I hit "Proceed", I confirm, but another error appears: "Invalid catalog. This directory cannot be moved".


This is super unclear and extremely frustrating! Please provide the exact steps I need to take in order to successfully restore all the stuff on my NEW device.

Looking forward to your reply.

Replies (8)

photo
1

Hello Andrey,

I'm sorry to read about such issues and sorry for the mistake on our side. The app seems to incorrectly restored the setup of the main directory on the new device. I've improved this behavior now so it should not happen with the next app version.

Anyway till then > what happens when you start the app now? Does it offer a screen with the "Directories has changed" and the option to choose the existing directory? The screenshot should help here. Thank you!

Jiří M. aka Menion

photo
1

Now it behaves differently. Seems it has imported tracks and points, but not the map list and not the app config.

It has shown once a green message box at the bottom of the screen saying, "seems you have not finished importing, please finalize that".

What should I do now?

photo
1

Hi Andrey,

I'm currently missing an overview of your state.

So you restored the old backup and now you have correctly working points & tracks, but the app miss your custom settings? If so, please update the app to the latest 3.59 version. Then try to restore your backup again, but in the screen where you select "What to restore", choose settings only.

Menion

photo
1

When I try to do this from old type of folder, there's again the error "App data is in the folder which is no longer supported".

Seems it will be better to manually configure the app from scratch in the way I want.

But it's a huge frustration that there's no backward compatibility regarding the folders and that the app cannot move the file to the correct folder automatically :((

photo
1

Hello, if there is such problem, it is also a huge frustration to me, because we spend almost three months creating a system for automatic migration between directories and between Locus Map 3 and 4.

May you please post me any screenshot of where is visible this error message? Because in most cases, app should really offer some "Migrate" button/tool.

Sorry for the troubles!

photo
1

Hello,

Sorry for the delay. Below are the screenshots related to the issue. But they're written in Russian language.

photo
1

Hello Andrey,

thanks for the screenshots. Screenshot 2 displays a warning message at the start. When you press the bottom "Change directory" button, the app should display the system file browser, where you should select the old "Locus" directory (open it) and confirm it. In case, you select a different (invalid) directory, you get a warning visible on the screen "3.jpg". Isn't simply possible that you selected an invalid directory between situations on the 2nd and 3rd screenshot?

If nothing like this happened and you still want to fix this issue and restore old settings, should be possible to share with me your backup file, so I may try to simulate exactly the same problem as you have on my own device? Thank you.

photo
1

Good afternoon!

I think at this moment I've fixed the problem by manually re-setting all the rest desired settings. So let's keep it as is.

Leave a Comment
 
Attach a file