Hranice okresů na mapě

Tomáš Pažourek shared this problem 8 months ago
Not a Problem

Rád bych si zobrazil na mapě ČR hranice okresů. Mělo by to jít službou WMS Správní a katastrální hranice. Po přidání funguje pěkně např. katastr, to se hodí taky. Ale když zaškrtnu hranice okresů, nebo krajů, tak se neukáže nic. Dělám někde chybu, nebo je problém jinde? Prosím poraďte. Díky.

(PS: nevím si tedy rady s horní roletkou CRS, co ty volby znamenají, je jich moc a nevím o nich nic.)

Replies (1)

photo
2

Dobrý den,

bohužel si nejsem jistý, kterou službu používáte, nicméně zkuste přidat službu
Prohlížecí služba WMS ZABAGED a z velkého množství vrstev vyberte Hranice Okresu
8e0ee8c9776e20bee1eb48b7a34f21c6


ab2a55b6ccb49c1e0e6222527fd9a7ff

photo
1

Pouzivam sluzbu wms-sm5v ktera je nyni vedena jako jedina nad oficialnimi online daty 🤷‍♂ Je to videt prece na screenshotu, tucnym pismem.

photo
2

Rozumím, on název služby v podstatě není jednoznačný. Nicméně zkuste případně SM5 v jiném SW, zdá se, že nefunguje korektně, případně zmíněnou alternativu s ZABAGED. Ostatně jestli se nepletu, tak SM5 vychází (alespoň částí) z dat ZABAGED

photo
1

Nemám bohužel kde jinde SM5 zkoušet, v podstatě to asi ani moc neumím, v tomto směru jsem laik a jdu jen intuitivně.
Použiju frázi co sám od uživatelů nesnáším - "Předtím mi to fungovalo..." :-D
Ano, před nějakou dobou jsem měl v Locusu nakonfigurovaný nějaký WMS zdroj/službu, co okresy hezky zobrazovala. Ale prý byla ukončena a nahrazena tímhle SM5, což bylo popisováno jako nový a jediný oficiální způsob čerpání informací z těch státních ofiko zdrojů.

Jenže zdá se že to nějak nefunguje, nebo je někde v těch hranicích chyba. Celkově to jakoby funguje, když katastr je ok, že ano. Ale ty hranice ne, něco je asi špatně na trase klient-server. Jestli appka nebo změna API, nevím, neumím odhadnout.

Díky ale za prozrazení metody Zabaged, to mi funguje, čili jsem teď spokojen.

Je ovšem otázkou, není-li to oficiálně podporovaná metoda či doplněk, zda bude fungovat dlouhodobě. Netuším kde se to vzalo, kde to sídlí, co to žere apod.

Rozhodně by to ale stálo za to dát obecně ve známost tuto funkcionalitu, když oficiální SM5 nefunguje.

Ještě jednou díky!

photo
2

Obě WMS služby spravuje Český Úřad Zěměměřický a Katastrální my pouze umožňujeme zobrazení dat v Locus Map, ale obecně můžete data (mapu) zobrazit v libobolné SW, který podporuje WMS služby

photo
Leave a Comment
 
Attach a file