App crashes when trying to use "My Library"

Richard Philpott shared this problem 4 months ago
Not a Problem

App crashes trying to do anything at all in "My Library".

I use the app frequently (several times a week), and have had no problem before, so unlikely to be be a result of the latest update (which was on 27.9.2023).

The problem seems to have started immediately after recording, saving and exporting a track yesterday morning.

So I assumed a it was a corrupted problem with the latest track. I tried backing up and then deleting the tracks.db file, but that has not helped. After restarting the app, the library now shows an empty list of tracks, as I expected, but any other operation (eg, importing from a GPX, synchronising, etc) causes a crash.

Any suggestions as what to try next? Is there any further data I can send you to help (such as my back up copy of the tracks.db)?

Thanks,

Richard Philpott

Version 4.19.0, Android 13, Nokia XR20, Locus User Id 418969df4

Replies (3)

photo
1

Hi Richard,

please hold a finger on the man menu button in the bottom left corner of the main screen > an info box with various details about your app installation appears. Please copy it or screenshot it and send it. Thanks!

photo
1

Hi. Strangely, the Device Info option does not appear. All I have are options for Expert Settings and Log to File.

photo
1

I've attached the app info, but that's just the help-about page, not the more detailed one I was expecting.

photo
1

Richard, sorry, my mistake, the detailed app info is displayed after long-tapping the "helpdesk/about app" button, not the main menu... Nevertheless, in this case, your second screenshot will do, thanks. I can see Locus Map storage placing is standard.
Now please check Locus Map has all the necessary system permissions, especially to access the storage.

photo
1

All permissions are on (see attached).

I've also attached the full device info.

photo
1

One further bit of more info. The crashes only seem to happen when accessing "my tracks" - as far as I can see, "my points" seems to be working normally.

photo
1

As you have the main app directory on the external SD card it is possible that the track database is damaged (very usual on externals SD cards). I would try to transfer tha main directory to the internal storage (settings > Backup &filesystem > File system manager > Set the main directory > select "Private folder in the internal storage" > tap MOVE)

photo
1

I've done that (now using main storage), but the problem remains - crashes whenever I try to access 'my tracks'.

photo
photo
1

Possibly make a backup and then delete the database.
Question is whether the database recreates itself when restoring the backup ?

photo
2

Thanks. Yes, I tried that. The database was recreated, but the problem remained.

Eventually I resorted to a complete uninstall and fresh installation, Rather painful, as I'll have to redownload a lot of maps. Also, for some reason the settings backup to the cloud I tried to make before uninstalling also failed, so I could only restore my settings from a rather out-of-date backup.

But at least I do now have a working app again.

photo
1

Richard, we're sorry for all that hassle and inconvenience. Although you reinstalled the app etc. please try the latest beta available at http://bit.ly/lmVersionsTest.

photo
1

OK, will do.


Which version should I install? - there are two with version 4.19.0.2_1115, one with a suffix "Afa".

photo
1

Sorry, forget that question, I should have read the readme properly first!!

photo
Leave a Comment
 
Attach a file