CZ podivné vyhledávání

Josef Žajdlík shared this problem 52 days ago
In Progress

Vyhledávání v online mapách i v Locus online je zmatené. Když si dám vyhledat poměrně velké rakouské město Villach, tak mi ho vůbec nenajde. Pokud ale přepnu Locus na offline vyhledávání, najde ho na prvním místě. Stejné je to třeba i u italského města Grado. Vyhledávač sice najde pláž, ale samotné město ne. Nechybí v databázi nějaký seznam měst?

Replies (1)

photo
1

Dobrý den Josefe, používáme pro tento typ vyhledávání službu třetí strany, nad kterou nemáme velkou kontrolu. Roli hraje jejich podpora pro malý počet jazyků a asi i velká chybovost. Víme o těchto chybách a štve nás to velmi. Bohužel vlastní kvalitní geokóding s globálním rozsahem je úkol dost monumentální.

photo
1

Takže to nemá řešení? Třeba propojení offline a online databází? Mně by nevadilo kdyby to nenašlo nějaký rozcestník v Dolní Lhotě, ale Villach je stotisícové město, to už je docela velký problém. Když si dám vyhledat Villach v OSM mapách, které Locus používá jako základní mapová data, tak ho najdou v pohodě. Nevím jak to jde technicky, ale nemohl by vyhledávač nabízet i výsledky offline databází?

photo
1

Více jsme zkoumali jak funguje ten náš externí poskytovatel a vypadá to, že s tím ještě půjde něco udělat. Jde o to, že Locus v současné době používá vyhledávání v adresách a místech (externí služba) s důrazem na aktuální polohu. A to jim nefunguje tak jak bychom čekali. Otázka je, co zrušením polohy u nich zase rozbijem.

photo
1

No ano, to je otázka. Taky je otázka, odkud to tu aktuální polohu čerpá, jestli z místa na mapě, či povolení od prohlížeče. Podle mě je potíž spíše v tom, že nemají dobře udělaný seznam měst a obcí. Vždyť ten Villach to nenajde vůbec a jedná se přitom o obrovské město. Jakoby se jejich vyhledávání soustředilo spíše na zájmové body jako jsou památky, zastávky apod. A když dám třeba Veselí nad Moravou, na prvních místech to nabízí nějaké mapky, ty jsou ale mimo město. A dále benzínku, nádraží atd., ale samotné město ne. Přitom nabídka středu města by měla být vždy na prvním místě seznamu. Tohle by chtělo opravdu opravit, přece jen vyhledávání je takovou alfou omegou plánování.

photo
1

Právě že města a okresy se u nich najdou pokud zruším poskytování polohy. To je nečekané a nechám si to od nich vysvětlit. Jinak je jasné, že v tom jak se výsledky pak skládají panuje hierarchie. Pokud jsou k dispozici větší celky (okresy a kraje, města), budou vždy vepředu. Ty cedule a nádraží jsou (pravděpodobně) výsledky které padají z naší služby pro body zájmu, kde je vyhledávání sice taky nic moc, ale máme to alespoň plně pod kontrolou. Poloha je střed mapy a to jak v aplikacích tak na webu.

photo
Leave a Comment
 
Attach a file