GPS často na delší čas vypadává

Juraj Nagy shared this question 15 days ago
Answered

Dlouhé roky používám na logování placenou verzi Locus Map Classic (dříve PRO). Mám jej už na třetím mobilu. Bohužel, poslední dobou většina logovaných tras má delší úseky zapsané stylem "jé, tu bod, po čase jé, tam bod - a mezitím nic". Stačí se podívat na přiložený záznam.

Začalo se to cca před rokem a čím dál je to horší. Kvůli tomu jsem si vyměnil i mobil. Předtím jsem měl Samsung A50, na kterém se více než rok už nedělaly žádné systémové aktualizace, tj. zhoršíilo se to nezávisle na změnách systému. Teď mám Samsung A54. Locus je momentálně verze 3.70.7. Android 14, One UI 6.0.

Všechny doporučované kroky z Vaši podpory jsou udělané - Locus běží jako služba, ma nastavený stálý přístup ke GPS, je vyjmutá z uspání i z ochrany baterie. Už opravdu netuším, co dalšího by se dalo změnit.

Byl bych velice rád, kdybyste dokázali zjistit, v čem je problém a jak jej vyřešit. V současném stavu jsou zapsané trasy velice vzdálené od skutečnosti.

Ještě bych připomenul, že problém určitě není způsobený terénem nebo povětrnostnými podmínkami. Dělá to v Beskydech, Tatrách, Fatrách i v Alpaách (Rakousko, Německo). Navíc například jednu konkrétní trasu na Lysou horu mám nalogovanou desítky krát a za stejných okolností jednou zazanmenalo přesně, jindy docela mimo a tak se to střídá, ale poslední dobou je to stále více nepřesné. Navíc přiložená trasa z minulé neděle z hřebene Malé Fatry bylo za polojasného až jasného počasi, výhled na družice nekrytý, žádné "magnetické bouře" a nechytala se GPS ani na hřebeni. Navíc z prakticky stejné trasy mám několik bezproblémových záznamů z minulosti.

Replies (9)

photo
1

Dobrý den,

jaké používáte parametry profilu záznamu trasy? Stačí poslat screenshot.

photo
1

Zdravím,
profil je přiložený. Je přenesený ze starého mobilu, tj. používám stejný už 4+ roky.

Zkoušel jsem nastavit vzdálenostní interval na 5 i na 10 metrů, ale nic se nezměnilo.

photo
1

V intervalu času a vzdálenosti problém není, to spíš ve vyžadované přesnosti GPS a záznamu pouze při pohybu. Ve vysokohorském terénu jsou tyto parametry problematické, takže doporučuji přesnost nastavit min na 50m a vypnout stopnutí záznamu při nepohybu - při pomalém postupu těžkým terénem aplikace může snadno pohyb "přehlédnout".

photo
1

Já teda nevím, ale v tom si myslím, problém nebude. Zrovna v přiloženém GPS záznamu ten pohyb nijak pomalý nebyl (napr. z Poludňového Grúně na chatu pod Grúňom a hlavně odtud až do konce byl i rychlejší než "čas průměrného turisty" a Locus/GPS oba useky vzal prakticky jako velke skoky mezi 3-4-ma bodama)). Toto nastavení na starém mobilu fungoval bez problemů skoro 3,5 roku, jen poslední cca půlrok začalo haprovat a vynechávat body.
Taky se obávám, že při zapnutí záznamu vždy bude výsledná trasa a hlavně statistiky hodně zkreslené, protože když si sednu na půl hodiny na oběd, tak mi GPS klidně napočítá i kilometr pohybu, i když se nehnu z místa.
Příště to ale mohu zkusit a dát vědět.

Nastavení přesnosti 50 m určitě neudělám - i kdyby GPS opravdu byla tak nepřesná, stále by se měl zápis/bod zapsta kvůli podmínce záznamu při změně vzdálenosti NEBO času, když čas se určitě mění.

photo
1

Tak nakonec se zdá, že pomohlo zapnutí:

Zabezpečení a soukromí -- Správce oprávnění -- Poloha -- Povoleno pořád (předtím tam bylo ne Pouze pri používání)

Po tomto nastaveni se zapisuje zaznam v pořádku - je jedno, jestli je nastaveno vypnutí při nepohybu nebo není.

Bohužel, platí to jen pro nový mobil s Androidem 14. Na starém s Androidem 11 je teď naprosto stejné nastavení všude, kontroloval jsem jak v Locusu, v profilu záznamu, tak i v systému u oprávnění polohy i baterii, atd. Stále se zapisuje jen málo bodů, jen jednou za čas. 4astěji než předtím, ale stále klidně je první další záznam až po několika stech metrech pohybu a několika desítek metrů výškových.

Jediný rozdíl v nastavení je, že v Androidu 14 se mi ztratil Locus ze seznamu aplikací vyjmutých z Baterie -- Limity využití na pozadí -- Nikdy aut. nepřepnout do spánku a když chci Locus přidat do seznamu, tak se mi vůbec nezobrazí v seznamu aplikací, jakoby ani nebyl nainstalovaný. Tomu vůbec nerozumím - navíc bych řekl, že předtím jsem toto nastavení několikrát kontroloval a Locus tam byl přidaný.

Každopádně, v Androidu 14 teď je vše v pořádku, nepresnosti jsou "v normě", bohužel vypadá, že z nějakého důvodu Locus Classic, verze 3.70.9 (je na obou mobilech) nedokáže správně spolupracovat, i když jsou všechna nastavení stejná - teda pokud jsou opravdu stejná v těch dvou verzích Androidu, protože se umístnění některých se změnilo.

Děkuji za navedení k nalezení toho dalšího nastavení, budu žít v domění, že pomohlo to.

photo
1

Omlouvám se, vypadlo, že "...Locus Classic, verze 3.70.9 nedokáže správně spolupracovat s GPS v Androidu 11, i když...

photo
1

V zadání tématu píšete, že"...Locus běží jako služba, ma nastavený stálý přístup ke GPS, je vyjmutá z uspání i z ochrany baterie." Pokud bych věděl, že máte nastaveno "Pouze při používání", poradil bych primárně povolit přístup vždy - aplikace pak může snímat polohu i při běhu na pozadí.

"Androidu 14 se mi ztratil Locus ze seznamu aplikací vyjmutých z Baterie" - tohle je bohužel vlastnost Androidu 14, že aplikace, které nějakou dobu nepoužíváte (nejste na horách každý den) svévolně přeřazuje do režimu optimalizace a odjímá jim povolení.

photo
1

Máte pravdu - všechno, co jsem psal ale byla pravda. Mně nenapadlo, že povolení přístupu k poloze "Pouze při používání", když v Locusu je nastavené "GPS zapnuta pro záznam trasy", kde je jako vysvětlení psáno "Udržovat GPS Poloh, i když je záznam trasy pozastaven a displej vypnutý"znamená něco jiného než že se GPS používá při záznamu trasy vždy, tj. když zaznamenávám, tehdy se Locus "se používá" a tehdy má tudíž "stálý přístup k poloze". Takto (nebo podobné nastavení ve starších verzích) jsem to měl nastavené po mnoho let, už od Androidu 4.4 bez problémů. Je ale možné, že v Androidu 14 se "vevnitř OS" změnilo vyhodnocování od Androidu 11....
Co se týče toho vyjmutí aplikace - u mně není ten případ, co popisujete. V tom případě by se totiž Locusu mohlo znovu přidělit vyjmutí z ochrany baterie. Ale u mně Locus nemohu nikde najít v seznamu aplikací k přidání. Navíc Locus používám (teda minimálně se do něj podívám, tj. je spuštený na popředí) minimálně každý druhý den, záznam si dělám alespoň jednou za týden, někdy i vícekrát.

Ještěš jednou ale moc děkuji, že se nakonec povedlo najít funkční nastavení. Jen mě mrzí, že se to nepovedlo u mobilu s (už neupgradovatelným) Androidem 11.

Možná by ještě nebylo špatné věnovat přesnějšímu popisu nutných nastavení někde v dokumentaci. Obecný popis typu "vyjmout z ochrany baterie" a pod. asi mnoha lidem nepomůže. Já jsem celoživotní "aj%ták", ale i tak mě překvapilo, že jednou za čas jsem se najednou nějakou oklikou dostal do dalšího nastavení, které bylo třeba změnit a které jsem předtím nebyl schopný najít, i když jsem procházel celé nastavení krok po kroku.

Na druhé straně - taky jako "ajťák" - dobře chápu, že udělat takový popis není jednoduchý. Každý výrobce má svůj uživatelský interfejs, nastavuje se to mírně jinak, navíc se to mění ještě i verzema....

photo
1

Ano, pokud si uživatel neví rady, odkazujeme jej na https://dontkillmyapp.com, kde kolegové docela zevrubně popisují jak na to u jednotlivých značek. Bohužel ani tento zdroj není kompletní a plně aktualizovaný.

Leave a Comment
 
Attach a file