mapy.cz vs Locus, názvy obcí

David Kubát shared this question 11 days ago
Answered

Dobrý den,

v jiném příspěvku jsem četl, že do Locusu nejsou dát mapy.cz, ale že mají stejné podklady. O co mi jde? Používám Locus na všechno možné - kešky, navádění, někdy záznam trasy. Ale když se chci jen tak na něco podívat, třeba na nějakou vyhlídku (vše v mobilu), radši se podívám na mapy.cz, protože jsou subjektivně hezčí (možná je to jiným množstvím zobrazovaných podrobností při dané úrovni zoomu*). Takže by to mělo být tématem, ale Mám Lomaps s tématem turistika a cyklo a nevím, co ještě změnit.

Na přiložených screenshotech je vidět přibližně stejná oblast, ale mapy.cz tam zbytečně neukazují lesní cesty, které potřebuji vidět až při větším přiblížení. Při tomto přiblížení je to spíš na obtíž. Je to vlastnost, nebo se s tím dá něco dělat?

Druhá věc se týká názvů obcí a mám pocit, že už se to někde řešilo, ale v "My topics" to nemám. Hledám na mapě Děčín, najdu ho, přibližuji a najednou název "Děčín" zmizí. Takto použito je jasné, že tam ten Děčín je, ale když při určité úrovni zoomu prohlížím trasu - kudy vede - najednou tam mám nějaké město a nevím jaké (druhé dva screenshoty). A opět - dá se s tím něco dělat? Nevidět Ústí nad Labe, když vidím vedle menší obce je hodně divné.

Replies (3)

photo
1

Dobrý den,

Locus Map používá data z projektu OpenStreetMap (OSM), přičemž mapy.cz používají pro ČR vlastní dataset a pro zbytek světa používají také data z OpenStreetMap. Samozřejmě nelze říci, že naše mapy budou naprosto identické, protože závisí nejen na tématu, ale také na zpracování surových OSM dat.
Z Vašich screenshot odhaduji, že používáte starší generaci LoMaps, tzv LoMaps V3. Stáhněte si prosím z Locus Store poslední Czech republi LoMaps a zkuste porovnat Mapy.cz s poslední verzí LoMaps. Nová generace by měla mít téma trochu "čistčí" a také lépe pracuje s texty (jmény měst).

S Díky
Petr V.

photo
1

Dobrý den, děkuji za odpověď. Aktualizoval jsem na LoMaps v.4 a opravdu jsou mapy přehlednější, názvy měst nemizí, a jsou lepší i vrstevnice (řešil jsem v jiném vlákně).

photo
1

Super, to rád slyším.

S DíkyPetr V.

Leave a Comment
 
Attach a file