locus a google disk na telefonu on a tabletu off

Ondrej Vacha shared this question 13 hours ago
Answered

Dobrý den,

locus mám na 2 zařízeních:

telefon samsung A54

tablet samsung S9

Oba s verzi androidu 16, One UI 8.0 a locusu 4.33.0

Obe zarizeni jsou aktualizovana jakmile je to mozne

Na tabletu pokud chci např. udělat import trasy se mi nabídne Vyberte si zdroj s možnostmi Hlavní adresář, Systémový správce, Vzdálený soubor, Onedrive, Dropbox. Není zde možnost použít google disk podle sdělení, že od roku 2025 to google zabanoval. Bohužel ani Systémový správce neumí jít na google disk, což dřív šlo. Tedy přes tablet a locus se na google disk nelze dostat. Přes jiný File manager samozřejmě ano.

Telefon možnost importu a exportu na google drive stále má funkční, ve výběru zdrojů mám google drive ikonu a přenost reálně funguje.

Není to nějakým špatným nastavením tabletu?

Replies (2)

photo
1

Dobrý den,

děkujeme za podrobný popis – pomohlo nám to rychle se v situaci zorientovat.

Krátké vysvětlení k pozadí: Google v posledních letech postupně omezil možnost přímé integrace Disku v aplikacích třetích stran, proto Locus už nemá vlastní samostatnou volbu "Google Drive" v exportu/importu (to je ten zákaz, který zmiňujete). Pokud se ovšem ikona "Drive" v dialogu Vybrat zdroj přesto na některém zařízení objeví, je to proto, že ji do systému přihlašuje samotná aplikace Disk Google přes Android Storage Access Framework (SAF) – a Locus pak takto poskytnutý zdroj zobrazí.

To pravděpodobně vysvětluje i rozdíl mezi vašimi zařízeními: na Samsungu A54 máte zřejmě Disk Google nainstalovaný a přihlášený, na tabletu S9 buď chybí, není přihlášený stejným účtem, nebo má aktuálně omezenou synchronizaci. Samsung tablety totiž v základu Disk obvykle nemají – přednostně tlačí OneDrive.

Doporučujeme na tabletu zkontrolovat:

1. Zda je nainstalovaná aplikace Disk Google (Google Play → "Disk"). Pokud ne, doinstalovat.
  2. Zda je v ní přihlášený stejný účet jako na telefonu (Nastavení → Účty → Google) a má povolenou synchronizaci.
  3. Po instalaci/přihlášení znovu otevřít v Locusu Vybrat zdroj → Systémový správce, vlevo nahoře otevřít boční menu (ikona ☰) a podívat se, zda je v seznamu úložišť uveden i Disk. Někdy je potřeba ho v menu ručně zviditelnit přes "Zobrazit další" / "Zobrazit interní úložiště".
  4. Pokud položka v menu chybí i po instalaci, pomáhá tablet jednou restartovat – SAF si občas seznam poskytovatelů obnoví až po restartu.

Pokud po těchto krocích Disk v nabídce stále nebude, dejte nám prosím vědět a klidně přiložte screenshot dialogu Vybrat zdroj z tabletu (ideálně i screen otevřeného Systémového správce s bočním menu) – rádi se na to podíváme dál.

This comment is in trash! Restore
photo
1

Dobrý den,

nejprve k jednotlivým bodům:

1. Aplikace google disc instalovaná byla, ale chtěla aktualizovat, Pak jsem ji zřejmě poprvé pustil a poté dal restart tabletu.

2. tento bod mi není úplně jasný. V tabletu i na telefonu mám shodně Nastavení →Google , pak dám Všechny služby, vyberu Připojené aplikace → Locus world a tam vidím, že Google disk je povolený a tlačítko je pro Odebraní.

3. Po restartu Vybrat zdroj → Systémový správce se mi v něm objevil google disk! Tedy touto cestou mohu se soubory pracovat. Přesto mi není jasné, proč v telefonu mám navíc i ikonu google disk v locusu. Co bych měl s aplikací gooole disk udělat?

This comment is in trash! Restore
Leave a Comment

Attach a file