This object is in archive! 

[CZ] Prujezdni body

Pavel Juránek shared this question 7 years ago
Answered

Vazeni,


vadi mi, ze nemam moznost editovat prujezdni body.

A) pri navrhovani tras pro navigaci zadavam body ne podle jejich vyznamnostu pro navigaci, ale tak, aby trasa vedla zafoucim smerem.

B) pri importuvtrasy je ptujezdnim bodem kazdy bod tvarujici trasu. To je uz uplny zmatek.

Potrebuji mit moznost:

a) smazat vsechny prujezdni bpody na trase

b) pridat prujezdni bod tam, kde to povazuji za uzitecne.

c) zrusit vytvareni prujezdnich bodu pri importu.

d) mit moznos volit ikonu prujezdniho bodu.

PROSIM POMOZTE.

V manualu jsem nic nenasel.

Pavek Juranek, Brno

Replies (13)

photo
1

Dobrý den,


a) průjezdní body lze smazat snadno - klepnete na bod, otevřete jeho detail a z menu vpravo dole vyberte smazat (http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=cz:manual:user_guide:points:management#okno_detailu_bodu)

b) vložit bod můžete klepnutím na trasu v místě, kam jej chcete vložit, z menu popup okna vyberte "upravit na mapě", z nové pracovní lišty dole klepněte na tlačítko "nářadí" a z nabídky vyberte "převést na navigační bod" (http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=cz:manual:user_guide:tracks:planning#editace_jiz_hotovych_tras)

c) průjezdní body se nevytvářejí při importu, ale až při příkazu navigovat nebo navádět podél importované trasy. Locus je automaticky vytváří na místech změny směru, jelikož z importované linie nepozná, zda se jedná o odbočky nebo pouze zatáčky. Pokud chcete navigovat pouze na odbočkách, použijte router (Yours nebo BRouter) (http://docs.locusmap.eu/doku.php?id=cz:manual:user_guide:functions:navigation:point-to-point)

d) na místě průjezdního bodu můžete vytvořit bod vlastní, který můžete pojmenovat a přiřadit mu libovolnou ikonu. Ve spodní liště detailu průjezdního bodu klepněte na ikonu přidání bodu.

photo
1

Dik za rychlou odpoved. Bohuzel se mi nezamlouva, nebot

1) Vymazavani prujezdnich bodu rucne nepripada v uvahu. Bodu je moc, vymazani kazdeho z nich trva dlouho.

2) Pokud provedu export navrzene trasy (bez prujeznich bodu) a nasledne import, pak importovana trasa ma prujezdni body od zacatku, bez toho ze bych pouzil f-ci navigovat nebo neco podobneho.

Je to skoda, ze jinak perfetni program si takto dela co chce. Nebo se pletu?

PJ

photo
1

1) v tom případě hlasujte v tomto tématu: http://help.locusmap.eu/topic/automatic-deleting-or-avoidance-of-creating-intermediate-goalszwischenziele-during-route-plannin


2) v tomto případě doporučuji uvedený postup (export a následný import téhož) nevyužívat


Locus je stavěn z 80% dle požadavků svých uživatelů. Výsledný produkt tedy "dělá co chce" většina jeho uživatelů. Pokud máte připomínky, navrhněte změnu a nechte o ní hlasovat ostatní, popř. hlasujte sám, pokud je podobná připomínka již v systému. Přeji příjemný den.

photo
1

Diky za Vaše rady. Škoda, že neřeší problém.

a) ruční vymazávání šipek není v praxi možné. Vymaz 1 bodu trvá asi 10s, vymazat 1000 bodů bych nedovedl.

Při tom by stačilo mít možnost označit vice položek pro vymazání (a je vytvářet jen na požádání)

b) hlasovat v tématu neumím, má angličtina je bídná (což je evidentně moje chyba)

c) nepoužívat export/import je rada, která degraduje Locus pod uroveň přijatelnosti

d) nedovedu si představit jediného uživatele, který by vyžadoval, aby importovaná trasa vypadala tak, jak je uvedeno v příloze. Tak to bude asi z těch zbývajicích 20% důvodů.

Zkuste se zamyslet nad mými připomínkami a najít skutečně použitelné řešení.

Děkuji

PJ

photo
1

Otázka je, proč pouzíváte Export/Import, je-li zdrojová i cílová aplikace Locus,

resp. původ trasy, pokud Locus puvodcem trasy není.


Osobně jsem např. s importem z BRouteru spokojený.

photo
1

Trasy navrhuji v Locusu, protoze dovede stridat profily na jedne trase a dovede opravit chyby kterych se ja ci automat dopusti. Zdrojem pro vypocet tras je BRouter. Cilove zarizeni je pak Locus jineho uzivatele, popripade PC aplikace pro prezentaci planu popripade GPS Garmin. Proto

je pro mne logicke a nezbytne pouzit export/import tras.

photo
1

Dělá to i bez jakékoli úpravy, tj. Locus necha BRouterem vygenerovat trasu a trasa se hned poté exportuje/importuje ?

Dělá to i u jiný routovacích služeb, třeba Mapquest ?

Mně to po importu zobrazí modré tečky Brouter navigačních bodu a ikony s šipkami jen když na bod najedu, tj. tak, jak má.

Klíčem k zádrhelu asi bude laborování s trasou před exportem, které možná Brouter navigační body zruší a Locus si je po importu spočítá postaru.

photo
1

Poradil jsem Vám hlasovat pro vyřešení "problému", víc není v mých silách.

a) souhlasím, nicméně průjezdní body mi vyhovují při navigaci po trase, a proto je mažu jen v krajním případě

b) není to nic složitého: kliknete na šedé tlačítko "I like this idea" (líbí se mi tento nápad). V zeleném políčku, které je součástí tlačítka, vidíte počet hlasů.

c) neporadil jsem nepoužívat export/import obecně, ale export konkrétní trasy a její zpětný import, pokud Vás rozčiluje

d) valná většina uživatelů je se současným stavem spokojena, jak vidíte z výsledku hlasování u výše zmíněného návrhu změny

Nad (nejen) Vašimi připomínkami se zamýšlíme denně a hledání použitelných řešení a jejich implementace je naší prací. Přeji mnoho radosti s Locusem.

photo
2

průjezdní body jsou důležitá část trasy, pokud používáte navigaci/navádění. V určitých situacích, pouhé zobrazení trasy na mapě, můžou body (modré tečky) vadit. V tomto případě by možná byla vhodná funkce skrytí bodů.

photo
1

Nevim kolik hlasu je potreba, ale take bych se primlouval za moznost hromadne skryt/smazat prujezdni body u trasy navrzene v Locusu. Ty modre sipky trasu zcela zakryvaji a zneprehlednuji, viz. priloha.

photo
1

Hmm, zajímavé, nepamatuji, kdy jsem naposledy viděl něco podobného..

photo
1

MaPe, jak se toto stane v Locusu? Tohle je spíše import trasy vytvořené někde jinde neni?

photo
1

Neni, je to trasa vytvorena primo v Locusu nastrojem "Pridat novou trasu a mereni". Delsi dobu jsem v Locusu trasu netvoril, drive (zacatkem leta) to ale fungovalo normalne, tj. prujezdni body se automaticky netvorily. Ted kdyz proste naklikam trasu, po vytvoreni ji potvrdim a pojmenuji, tak se pak udela z kazdeho bodu trasy ten prujezdni bod s sipkou. Nemohu prijit na to, jak se toho zbavit, ale nevylucuji, ze mam nekde zatrzeno neco nesmyslne...

photo
1

Zřejmě nepoužíváte plánování trasy za asistence routeru - pak na takovouto trasu stačí 3-4 body a router vytvoří mezi nimi trasu bez bodů. Více: http://www.locusmap.eu/cz/have-you-tried-engine-assisted-route-drawing/. Samozřejmě je to jen obejití vašeho problému, ale než se rozhodne jinak, může vás to inspirovat.

photo
1

Dokud to Locus neopravi, muzete se zbavit prujezdnich bodu, ktere se generuji pri importu RTE v kazdem useku z nichz je trasa vykreslena (tj treba 3 body v kazde delsi zatacce) takto: Trasu exportujte jako stopu TRK, pak smazejte v DB tras a znovu importujte. Jmena PRUJEZDNI BOD nechtevautomsticky prepsat, takze zbude jen podledni a ren uz neni problem smazat rucne. Doufam, ze jednou pujde pridat vlastni prujezdni bod kde ho skutecne potrebuji tj i se zvolenou ikonou a jmenem, a ze jmeno uvidim i na vyskovem profilu.

Pavel Juranek

Dne Locus Map 13. 10. 2016 3:20 napsal(a):

photo
1

[EN] Use Google Translate ... or some human translator help please.

1. By config.cfg: Add "Via_Points" During edit: Could be represented by a more discrete symbol.

A simple black or red dot, other than blue, replacing the actual used down arrow?

So user keeps control, to see where "Via_Points" (Used for navigation Recalculate) are positioned!

2. By config.cfg: No add "Via_Points" during edit: Or prevent placement.

# DEV - Change clicked points in the "Add new route" feature to "Via Points" (default: true)

# Works only in Locus Map Pro

dev_enable_add_new_route_via_points = 0

3. Full flexibility: Direct in track creation (route and measure) choose/edit these Point types

A: "Shape_Point" or B: "Via_Point" (black dot symbol?) or C: "Priority_Point" with free name, desc and symbol.

Please vote and comment in Idea:

http://help.locusmap.eu/topic/flexible-add-via-points-function-in-route-and-measure-track-design#comment-32987

photo
1

Zdravim,

mozna to nepraktikujete, ale pokud se Vam prujezdni body takto nevytvari a chteli byste to vyzkouset primo u me, mohu nechat na mobilu spusteny Team Viewer a muzete se mrknout sami. Pro TV ID me kdyz tak kontaktujte emailem.

Pisu to jen proto, ze Vas to zaujalo a mozna jsem jeden z mala, kde to muzete videt na vlastni oci, tak proto... Pro me to ale neni nijak zasadni, obvykle tvorim trasy na PC a proto rad pockam na nejake reseni, az na nej prijde rada...

Jinak Locus je super! Dik.

MaPe

Dne 13. 10. 2016 10:25 napsal uživatel "Locus Map" :

photo
1

Me pripada, ze ve mne ci v Locusu je stale systematicka chyba. Rozlisuji totiz 3 druhy bodu:

Prujezdni, definuji kam se chci dostat, exportuji se jako WPT. Tvarovaci urcuji tvar automaticky tvarovane trasy, exportuji se jako RTE. Dale jsou ve hre navigacni body, tvorici itinerar. Mely by snad byt generovany automaticky, kdyz zadam generuj pokynu v routeru, ale nejsou. Nevidim rozdily v exportovane trase. Ledaze bych rucne prevedl bod trasy na navigacni bod. Pri Importu se tvarovaci body chapou jako prujezdni a oznaci tyto body cervenou sipkou dolu. V kazde zatacce je tak alespon jedna inona, klidne i vice. Prehlednosti i citelnosti trasy tim velmi trpi. Ikony nikoho nezjimaji. Pro navigaci se ale tyto tvarovaci body chapou jako navigacni a jako takove se exportuji. Export importovane trasy tak vytvori podstatne jiny soubor, nez byl importovan, trebaze neprovedu zadnou zmenu.


Ocekaval bych, ze kdyz trasu v Locusu navrhnu, pak udelam jeji export a import, tak bude vypadat stejne, a ono ne.


Moznost prevedeni bodu trasy na navigacni bod mi pripada zbytecne, lepsi by bylo moznost prevest na prujezdni bod s moznosti volby ikony i jmena. Takto vkladane jsou pro uzivatele zrejme dulezite, protp by jejich jmena mela byt i ve vyskovem profilu. Oplna spica by byla, kdyby ve vyskovem profilu byla na vodorovne ose spojnice, vyznacujicii svou grafickou podobou typ cesty, pokud je patrny z mapy. Neco jak to maji v programu Cyklotrasy.

photo
1
  • Moznost prevedeni bodu trasy na navigacni bod mi pripada zbytecne, lepsi
    by bylo moznost prevest na prujezdni bod s moznosti volby ikony i jmena..

Převedení na navigační bod mi připadá důležité, pokud při kontrole trasy dojdete k názoru, že router opomenul problematické místo, kde se dá zabloudit. Cyklista se často nechává navigovat pouze hlasovými pokyny, a na mapu se dívá jen příležitostně.

Naopak průjezdní body by se měly definovat před generováním trasy, protože určují, kudy trasa povede.

Primárně by se ale měla revidovat filozofie exportu/importu, pokud dělá problémy. Sám používám pouze import tras generovaných BRouterem/BR-webem, reimport exportovanych tras nepouzivam, ani import tras z jinych zdroju.

Jaký router používáte ? BRouter navigační body generuje, pro křižovatky, a to jen tam, kde si myslí, že byste mohl sjet z trasy. Je -lit trasa pro více přístrojů, tak se zkratka GPX trasa BRouteru naimportuje do každého z nich, bez nutnosti exportu.

Replies have been locked on this page!