CZ u webového plánovače nejde klikat do mapy

Josef Žajdlík shared this problem 3 months ago
Solved

Po delší době jsem zkusil plánování a narazil jsem na zajímavý problém. Po otevření plánovače mohu normálně klikat do mapy a tím přidávat průjezdní body, případně kliknutím na trasu přidat nový a posunout ho kam potřebuji. To je v pořádku. Nicméně. Pokud jdu napřed do "Moje knihovna" a pomocí oka si zobrazím nějakou starší trasu, plánovač pak přestane reagovat na klikání. Nový bod do trasy pak mohu přidat jen pomocí vyhledávání v okýnku což je dost nepohodlné. Dokonce ani při kliknutí na nějaký Lopoint se nic neděje. Je ovšem zajímavé, že se to neděje vždy, ale pouze, pokud je trasa zobrazená pomocí oka viditelná na obrazovce. Když je zobrazena někde mimo výřez, tak se to nestane. Vyzkoušeno v pr. Firefox.

Replies (1)

photo
1

Dobrý den, Josefe,

při zobrazení trasy z knihovny je mapové okno v režimu prohlížení. Stačí vlevo přepnout na záložku "Plánování" a můžete klikat. Pokud chcete trasu z knihovny upravit, tzn. změnit její průběh, rozklikněte její detail a pak zvolte možnost "Upravit" > "Otevřít v plánovači". Více viz https://docs.locusmap.app/doku.php?id=manual:user_guide:webplanner:library#tracks_routes

photo
1

Asi jsem to nevysvětlil správně. Nejde mi o úpravu zobrazené trasy.

Příklad: Plánoval jsem trasu z ČR do Itálie a Locus mi ji nedokázal spočítat. Tak jsem si ji udělal v Brouteru, a pak jsem ji načetl a uložil do Locusmap. Tuto trasu jsem pak chtěl využít jen jako podklad, přes který chci plánovat její dílčí etapy ve stejné trase.

Další postup:

1) zobrazím si okem importovanou a uloženou trasu, v mém případě třeba z Uh. Brodu do Aquileie.

2) přejdu na kartu Plánování a najdu si Uherský Brod. Tam chci kliknout na nějaké místo, odkud bych chtěl začít plánovat dílčí etapu. Jenže ono to nejde, přestože mám nahoře modré okýnko s nápisem "Režim plánování". Jediné co funguje, je vepsat do okýnka "1" nějaký Lopoint poblíž Uherského Brodu a ten pak v mapě přesunou na správné místo.

Stejně tak u místa "2" atd. Na rozplánovanou trasu nejde ani kliknout a tvarovat ji.

photo
1

Dobrý den, Josefe,

děkujeme moc za upřesnění problému. Zkoušel jsem si to celé reprodukovat jak na Firefoxu, tak v Chromu a na obou prohlížečích mi to funguje. Viz. můj screenshot. Aktivoval jsem si "okem" trasu z MyLib jako podklad a nad ní bez problému naklikal trasu v plánovači ...

Velice by mi pomohlo, pokud byste mohl spustit "Nástroje pro vývojáře" (klávesová zkratka Ctrl+Shift+C) a v něm aktivovat záložku "Konzole". Věřím, že zde bude nějaká chyba, která mi pomůže pochopit, co se děje. Mnohokrát děkuji


S pozdravem, OJ


c9b1b8be9be030b08cb825c979dd3edb

photo
1

Děkuji za radu, vlastně jsem to pomocí té Konzole vyřešil sám. Firefox totiž při klikání vypisoval chybu v "onclick" spřaženou s doplňkem StatsHunters. Jedná se o doplněk, který dokáže na jakékoliv mapě zobrazit překryvnou vrstvou všechna navštívená místa z tras ve Stravě. Ačkoliv jsem měl v doplňku nastaveno "Hide All", nějak si asi nerozumí s vrstvou, kterou tvoří Locus pomocí "oka". Pokud doplněk zcela vypnu, klikání funguje normálně. Myslím tedy, že se to dá považovat za vyřešený problém, prostě při plánování doplněk vypnu, to není problém. Děkuji moc za pomoc.

photo
1

Není zač. Bohužel se to občas stane, že některý z pluginů prohlížeče nepříznivě ovlivní funkcionalitu.


Mohu se zeptat na motivaci používání StatsHunters. V ideálním světě bychom chtěli, aby web plánovač splnil většinu požadavků uživatelů a nebylo potřeba ho rozšiřovat přes "hacky" pluginy. Děkuji a přeji pěkný den.

photo
1

To je jednoduché, a myslím, že tahle myšlenka je i v "nápadech" pro Locus. Ale asi to není tak jednoduché zhotovit. Plugin umí nad mapou zobrazit probarvenou mřížku všech míst, která jsem jsem už prošel/projel. Je to vlastně taková "heatmap" vlastních tras pro webový plánovač. Protože když plánuji nový výlet, snažím se jít jinudy. S přibývajícím věkem se člověk nechce zabývat návštěvou míst, která už viděl. Přikládám SCR z Mapy.cz. Když jsem ho chtěl zhotovit s Locusmap, zjistil jsem, že plugin u nich nyní nefunguje, i když s tím dříve nebyl problém. Škoda, bylo to velmi praktické. Je mi jasné, že priority uživatelů Locusu jsou velmi rozdílné, ale za mě je to jedna z nejužitečnějších funkcí.

photo
1

Děkuji za vaše upřesnění. Váš nápad je skutečně zajímavý a přínosný. Již byl opravdu přidán do systému pro hlasování v sekci nápadů (https://help.locusmap.eu/topic/26416-stathunters-tiles-support-in-web-planner). Plánujeme implementovat funkci zobrazení všech tras z MyLib nad mapou. Tento krok však představuje menší technickou výzvu pro naši infrastrukturu, proto momentálně není mezi našimi hlavními prioritami.

Rád bych se vás zeptal, pokud by webový plánovač tuto funkci nabízel, vyhovělo by to vašim potřebám? Zajímá mě zejména, zda by vám pro tento účel postačovaly data z Locus (cloud), nebo by bylo potřebné zapojení dalších služeb, například Strava.

S pozdravem, OJ

photo
1

Myslím, že právě kvůli náročnosti výpočtu při zobrazení všech skutečných tras má Stathunters dvě zobrazení. Buď detailní, přímo přes jejich stránku, nebo jen ty dlaždičky jako doplněk do prohlížeče. Ty kostičky jsou 1000x1000 m, takže samozřejmě neposkytují detaily, ale zase budou mnohem méně náročné na výpočet serveru i překreslování mapy v prohlížeči. A pro běžné plánování cest jsou postačující. Zkuste si to nainstalovat, je to velmi zajímavé. Ovšem je pravda, že někdy - hlavně pro pěší turistiku - se hodí vidět i ty detailní linky jednotlivých tras. Stathunter to dle mého řeší tím, že načítá trasy ze Stravy s omezeným počtem bodů. Tím se sice sníží přesnost zobrazení, ale zase to není tak náročné na výpočet a informačně to je dostačující.


Osobně mi stačí data z Locusu, však do Stravy je exportuji právě jen kvůli "heatmaps". Kdyby to uměl web Locusu, tak se na Stravu úplně vydlábnu.


A souhlasím s tím, že jako vysokou prioritu bych to taky neviděl. Určitě je mnohem důležitější dokončit práci s daty, ať už s jednotlivými trasami, či hromadné přesuny. To považuji za takový základ, který by měl umět každý datový archív.


Možná by ovšem prozatím nebylo špatné opravit to zobrazení vrstvy Stathunteru. Locusmap je vyjmenován v záhlaví doplňku, ale přitom to u něj nefunguje. U Garminu, Mapy.cz i Stravy ano, takže to bude asi nějaký problém na straně Locusmap.

photo
Leave a Comment
 
Attach a file