This object is in archive! 

[CZ] Logování trackable předmětů (Locus 3.31+)

Jana shared this question 5 years ago
Answered

Ahojte,

čekala jsem od této změny hodně, bohužel mi nic nepřinesla. A to byl o tom článek, kde vypadalo, že všechno bude a všechno bude super.

Můj problém: Web GC je pomalý, ideálně bych logovala přes Locus.

Aktuálně to dělám takto: Offine označím nález (nechce se mi hned u keše datlit log nebo tam napsat "TFTC, více někdy jindy, rozuměj nikdy"), není možnost tam pracovat s TB (Locus stále offline Tb handling nepodporuje?). Takže nahraji na web, tam vyberu jedno s TBček, které protahuji každou keší.

Podle tohoto článku: http://www.locusmap.eu/cz/news-version-3-31-0/ má být obsah pro offline logování shodný s možností online, a na GIFu je i vidět, že je tam možnost práce s TB, nicméně já v Locusu (3.31.2) u možnosti Offline mám u předmětů napsané, že funkce je dostupná jen v módu zalogovat návštěvu. GIF neodpovídá nebo je chyba někde u mě?

Kdybych změnila logování na Online, tak mi to stejně moc nepomůže, protože musím zascrollovat dolů (budiž, ale kdyby byla možnost, že se volba zapamatuje, tak to nebude třeba), dát načíst (proč nejsou načteny automaticky?), změnit akci u všech na žádnou, zvolit protažení u potřebného kousku. (A nemyslím si, že jsem jediná, kdo má nějaké TB co všude protahuje a ostatní protahovat nechce - mohla by tedy být nějaká default možnost). A tak u každé keše znovu, v terénu, nic moc, rozhodně nic lepšího než to dělat na webu.

Nakonec jsem si našla nějakou napůl online-offline metodu. Bohužel taky to není dotažené. V terénu si udělám offline záznam (log obsahuje jen čas) a až je víc času, dopíšu log a nahraju přímo z Locusu.

Pokud vyberu danou keš v mapě a v detailu dám u dané poznámky (FI logu) Zalogovat - pošle mne to do stejné úpravy jako pro přímé Online zalogování (tedy mám možnost přidat TB atd.). Nicméně to musím klikat keš po keši, pamatovat si jak to šlo za sebou, co mám zaogované co ne. Pokud si otevřu seznam Fieldnotes přes addon, tlačítko zalogovat se na žádné TB neptá a rovnou posílá logy na web (bez možnosti přidat TB). Trochu zvláštní, že zalogovat se chová u jednotlivé keše a seznamu jinak. Seznam Field notes se moc použít nedá (aspoň místo toho hledání dalšího bodu v mapě), v základní verzi se nedá prokliknout na keš, v unlocked snad ano (na druhou stranu - platit za něco takto nedotaženého)?


Btw. proč existuje Field Note addon a nějaký další správce logů (a jk se v něm chová zalogovat - otevře ještě jendou nabídku nebo rovnou odesílá?)? V čem je rozdíl? Proč dvě funkce na (téměř?) totéž - tedy jakousi správu offline logů?


Nevím, jaké byly původní plány, jaké nastaly potíže a co se plánuje dál. Nevím, jak loví jiní - jaké oni mají flow + jaké flow chce Locus pokrýt. Nicméně myslím si, že udělat si poznámku offline s tím, že chci mít nějaké TB, které protahuji vším je docela běžné flow.


Snad je to trošku srozumitelné.


2. příspěvek


No já hlavně nevím článek něco slibuje (byť v Changelogu to úplně konkrétně není) a já to tam prostě nevidím :(


Myslím si, že spousta (půlka aktivních?) kačerů má nějaké své TB, které tahá všude (a tedy dává u všech keší visited), potom nějakou sbírku, kterou třeba protahuje eventy nebo nějaký konkrétní kousek, který protahuje konkrétními kešemi. Takže za mě by bylo ideální někde označit dané TB jako vždy s tímto kusem proveď takovou akci. Nbeo aspoň zapamatuj předchozí stav, kdy si teda po speciální akci to při logování další keše změním (pořád je to jendou za čas než pořád jak je to teď).


Locus je už teď dost silný nástroj a člověk nepoteřbuje nic jiného. Umí spoustu pěkného filtrování, takže už není třeba si dělat nějaké vyfiltrované exporty z GeoGetu, navíc přímé stažení keší do Locusu je asi nejlepší zdroj dat (viz třeba chybějící smajlíci při importu z GeoGetu). I jako mapa na plánování je zvlášť na tabletu daleko lepší než nějaký GeoKuk nebo podobné mapové nástoje v GeoGetu.

Je tu možnost práce s přesunutými finálkami (nahrání aspoň přes poznámku) a vlastně je možnost si do poznámky zadat textově vše možné, vč. waypointů, které se potom rozparsují.

Zdroje a filtrování dat jsou tady velmi pěkně pokryty (byť věřím, že si budem vymýšlet dále :D)

Akorát to logování ještě vyžaduje práci mimo Locus a to je škoda. A vzhledem k aktuální pomalosti webu, kdy zalogovat jednu pitomou keš trvá dost dlouho - načíst seznam Field Notes, kliknout načítá se okno, TBčka, vložit text, vybrat TB, dát zalogovat, čekat a celé koelčko se opakuje. Ve výsledku člověk čeká na všechno tohle dýl než píše/vkládá samotný log. A to je otravné. Ale věřím, že jednou toto Locus dokáže vyřešit. I když ybch čekala, že logování bude tak nějak vyřešené, když je k tomu samotný addon (ale ten toho moc neumí).


A omlouvám se všem nečesky hovořícím, že nepíšu v angličtině, ale nejspíš by se mi nepdoařilo zachytit vše, co bych chtěla říct. //I apologize to all English speaking, that my posts are in Czech, but I could not describe everything I wanted to say in English.

Replies (3)

photo
1

Zdravím Jano,

oddělil jsem tvoje dva posty do samostatného českého příspěvku, nemá smysl mastit dva jazyky ve stejném vláknu.

Originální nápad: http://help.locusmap.eu/topic/improve-trackable-handling-within-locus-especially-for-offline-logging

Disuze podobná tvé v EN: http://help.locusmap.eu/topic/trackables

---

Předně, offline logování trackable předmětů je stále v plánu, jen mi Condor trošku komplikuje práci s dohazováním problémů které to přináší :). Největší problém je, nutnost synchronizace změn. Ale to nějak pořešíme.

Takže změna která funguje zatím, je v případě online logování. Pokud zde u jedné keše zaloguješ svoje trackable předměty, u dalšího nově vytvářeného logu se ti "visited" trackable předměty načtou a nastaví automaticky. Tzn. pokud jdeš po deseti keších s deseti předměty, aktuálně při použití online logů, nastavíš předměty které neseš jen jednou u prvního logu.

---

Offline logování je trošku oříšek. Musím to ještě důkladně promyslet, nicméně vždy to ve výsledku bude trošku na uživateli, aby neudělal nějakou kravinu jako zalogování ve špatném pořadí atd. No uvidíme ...

photo
1

Odporucam postupnost (priorita) riesenia a nasadzovanie novej funkcionality v poradi podla obtiaznosti, pecetnosti ukonov (znizenie-odstranenie) a vyuzitelnosti konkretnej funkcie (ukonu)

  1. Visited - najcastejsi ukon, najviac kliknuti (akcii) - ziadny konflikt - jednoducha zmena akcie (vlozit TB) ktora nastava nasobne menej krat
  2. Implementacia pre hromadne spracovanie (FNM) - overena funkcia s jednotlivej kes - bez konfliktu
  3. Off-Line zaznamenavanie vlozit a zobrat TB - najmenej pocetna akcia - vela konfliktov. Dizain riesenie zatial len v hrubych predstavach. (Neporovnavajte to prosim s MoZiGo a dalsimi pocitacovimi aplikaciami a sposobom prace s databazou TB a "Off-line" zaznamenavanim). Jedna sa o dost komplexnu zalezitost kde je nutne riesit vela variant konfliktov a nepredvidanych nevynutenych akcii tretej strany.

Kazdy navrh riesenia je vitany. Podporeny analyzou riesenia variacii a moznych konfliktov.


Skor by som odporucal ak mate predstavu co chcete tak napiste co chcete a aky chcete vysledok.

Nemusite sa snazit popisat alebo zaoberat postupom a systemovym riesenim ako sa k tomu dopracovat. Tiez nie je vzdy jednoznacne co je Off-line a co On-line (Off-line s overenim statusu napriklad alebo prediktivny predpoklad statusu) alebo presun akcie az na cas akcie v On-line rezime (Off-line zaznamenavanie, ktore ziadate nebude vobec, a vykona sa az pri On-line akcii) automaticky Takze je jedno co je Off-line a co On-line pre Vase navrhy vysledku ktory chcete :-)

Dufam ze som to napisal zrozumitelne ;-)

Spokojny uzivatel Locusu ktory je a bude kazdym dnom lepsi a lepsi.

O.T.

Ludia vymysleli pocitace aby pracovali za nich! (Po-ci-tac ma pocitat - ratat)

A ma nas zbavit manualnych rovnakych opakujucich sa akcii (klikanie).

Vsetky moje navrhy riesenia smeruju prave tymto smerom ;-)

photo
1

(K bodu 3.)


Ak sa predca rozhodne niekto pomoct s riesenim Off-line zaznamenavanim tak tu je cast aspon zakladnych úloh a predpokladov pre navrh a analýzu riesenia:


Uložiť TB Off-line


- Skontrolovat aktuálny stav (Inventar TB)

- vylúčiť odosielanie záznamu TB bez existujúceho záznamu keš (log)

- synchronizovať časovú pečiatku záznamu (TB / cache)

- postup riešenia a stav zmeny TB (nepredvídateľný)

- priebezne pribudnutie alebo ubudnutie TB (po akcii vlozit alebo zobrat vynuteny uzivatelom)

- Vylúčiť zmeny v iných záznamoch (logoch)

- možnosť zastaviť proces (vynútený používateľom a náhodne z akéhokoľvek dôvodu)

- možnosť presne postupovať od bodu zastavenia procesu

- Dokončite všetky predchádzajúce úlohy aj po úprave záznamov. (v inom poradí)

- Riesenie akcie po konflikte

- poslať záznam TB a keš

- overiť odoslaný záznam.

- navrh zapracovania (obmedzenia) pre hromadne spracovanie cez FNM

photo
1

Přidávám aktuální stav, ať jsi v obraze.

Před samotným offline logováním, zkoušíme ještě tento nápad: http://help.locusmap.eu/topic/ensk-magic-one-click-all-chache-and-tb-send-logs

Je aktuálně dostupný v Beta verzi aplikace, takže můžeš vyzkoušet (doporučuji na menším množství logů, kdyby byl problém).

Jinak ještě: offline logování je na obrázcích, to je pravda. Odebrali jsme ho několik dní před vydáním kvůli novým problémům co se objevili. Omluva za mystifikaci.

photo
1

Díky za update, o tématu vím :) Jestli budu mít prostor to nějak vyzkoušet, to teď netuším :(

Replies have been locked on this page!