Navigation voice commands no longer working

Stefano Franchi shared this question 2 years ago
Answered

I used to have navigation commands working through my bluetooth headset when following tracks imported from plotaroute.com. They no longer work. I tried several things:

- Created a route directly in LocusMap. Same negative result

- Turned bluetooth off - Same negative result

- Exported from plotaroute with different format instead of my usual .tcx. Negative

- Quit other sound application (e.g. TuneIn) when LocusMap is active. Negative

The problem does not seem to be with the route, because I do not get any sound at all, not even the customary "Let's go" when the track is started. Besides, I do see the navigation hints on the top left corner (the turn signs with the distance indication).

Suggestions strongly appreciated

Best Answer
photo

Settings:

1. Language and units > Text to speech > TTS engine ? com. google.android.tts ? TTS language (Ready to use) correct ?

Testphrase: Do you like Locus ? OK ?

2. Navigation Select Voice > Toggle between No Voice and Text to speech Testphrase OK at TTS select ?

3. @ Navigate > Tap Navigate (Big) Button > Mute Navigation Sound = Unset ? Volume Slider up ?

4. Miscellaneous > Audio Channel > Music Stream <=> Notification Stream (Test both) OK ?

Replies (3)

photo
1

Settings:

1. Language and units > Text to speech > TTS engine ? com. google.android.tts ? TTS language (Ready to use) correct ?

Testphrase: Do you like Locus ? OK ?

2. Navigation Select Voice > Toggle between No Voice and Text to speech Testphrase OK at TTS select ?

3. @ Navigate > Tap Navigate (Big) Button > Mute Navigation Sound = Unset ? Volume Slider up ?

4. Miscellaneous > Audio Channel > Music Stream <=> Notification Stream (Test both) OK ?

photo
1

Got it.


As I was going through the list, I was stuck at number 1 (Getting the TTS test phrase to be spoken out loud). Until I switched to a different language, got it working, and then switched back to English. I have no idea why this happened, but not it works.

Point 2 and 4 I had already tested previously (forgot to mention that in my previous message).

Point 3 I don't quite understand. Where is the Navigate menu? In the track panel for the selected track I can choose navigation, but there is no such thing as "Mute Navigation Sound." Is it one of the settings? If so, i could not find it.

At any rate, the issue can be marked as SOLVED.


Thanks for the help

photo
1

Point 3: @ activated so operational Navigate screen you find the Big Direction Indicator_Button in the left top corner. Tap this indicator button and find "Mute navigation sounds" and a volume glider. Roger ?

photo
1

Yep, that where it is...I never thought the big arrow was a button!

photo
1

Hello Stefano.

Did you found settings of navigation sounds?

Thank you @0709 for support.

Best regards.

Adela Voldanova

photo
1

Yep, I found everything, now it works as it used to.

photo
Leave a Comment
 
Attach a file